Analitik hiyerarşi süreci seçme metodunun bir ısıtma soğutma sisteminin seçiminde kullanılması
Application of the analitic hierarchy process for the selection of heating-cooling system
- Tez No: 112719
- Danışmanlar: PROF.DR. NECDET ÖZBALTA, PROF.DR. NİLGÜN MORALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Süreci, Ekonomik Analiz, Isıtma- Soğutma Sistemi, Analytic Hierarchy Process, Economical Analysis, Heating- Cooling System
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
V ÖZET ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ SEÇME METODUNUN BİR ISITMA SOĞUTMA SİSTEMİNİN SEÇİMİNDE KULLANILMASI ELTEZ, Asude Doktora Tezi, Güneş Enerjisi Enstitüsü Tez Yöneticileri : Prof. Dr. Necdet Özbalta Prof. Dr. Nilgün Morali Ekim 2001, 169 sayfa Enerjinin sağlanmasındaki güçlükler, gerektirdiği doğal ve finansal kaynaklar, ayrıca yarattığı çevre sorunları nedeniyle enerji, ekonomik ve sosyal kalkınmayı engelleyici bir faktör olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Bundan dolayı enerji kullanan yatırımları oluştururken uygun enerji sisteminin ve kaynağının seçilmesi çok önemlidir. Bu çalışmada, yeni inşa edilmesi düşünülen bir ısıtma-soğutma sisteminin seçimi için öncelikle ekonomik analiz yapılmış ve ekonomik analizden elde edilen sonuçlar objektif ve sübjektif etkenlerin beraberce dikkate alınabileceği ve seçeneklerin çeşitli yönleriyle birbiriyle karşılaştırılabileceği Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) çerçevesinde bir model önerilmiş ve yapılacak seçim için alternatifler ve değerlendirme kriterleri belirlenerek, AHP yaklaşımı ile yapılan bilgisayar analizi sonuçları tercih sırası halinde verilmiştir. Tercih sıralamasının duyarlılık analizi de yapılarak sonuçları rapor edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT APPLICATION OF THE ANALYTIC HIERARCHY PROCESS FOR THE SELECTION OF HEATING-COOLING SYSTEM ELTEZ, Asude Ph.D. in Solar Energy Thesis Supervisors : Prof. Dr. Necdet Özbalta Prof. Dr. Nilgün Morali October 2001, 169 pages Energy itself, like energy shortage may generally appear as an obstacle for social development because of the difficulties in its generation due to environmental pollution and various requirements in natural and financial sources. Therefore the selection of a suitable energy system and its source is very important during the feasibility studies of energy-intense investments. In this study, economical analysis has been performed first for the selection of heating-cooling system which is considered for a new application. Subsequent to economical analysis, the results are evaluated in the scope of Analytic Hierarchy Process (AHP) in which, the whole objective and subjective factors are considered together and all possible alternatives were compared to each other. After execution of the whole input data in the constructed AHP model with related decision criteria, the results are obtained as preference list. Sensitivity analysis of the preference list is also performed and the conclusion is reported.