Sermaye hareketlerinin yatırımlar ve tasarruflar üzerine etkisi: Türkiye örneği
The Impacts of capital flows on investment and savings: The case of Turkey
  1. Tez No: 113635
  2. Yazar: MEHMET AKİF KARA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHSİN KAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Hareketleri, Gelişmekte Olan Ülkeler, Finansal Liberalizasyon, Makroekonomik Etkiler, Yatırımlar, Tasarruflar, Türkiye. I, Capital Flows, Developing Countries, Financial Liberalization, Macroeconomic Impacts, Investment, Savings, Turkey. n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SERMAYE HAREKETLERİNİN YATIRIMLAR VE TASARRUFLAR ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ M. AKİF KARA KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANADİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. MUHSİN KAR Yıl: 2002, Sayfa: 110 Jüri: Yrd.Doç.Dr.Muhsin KAR Prof.Dr. H.Çetin BEDESTENCİ Yrd.Doç.Dr.Halil ALTINTAŞ Son yıllarda özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarındaki hızlı artış, bu ülkelerin makroekonomik yapıları üzerinde olumlu veya olumsuz etkiler yarattığından konuya duyulan ilgide artış gözlenmektedir. 1980'li yıllardan itibaren Türkiye'nin de içinde yer aldığı bu ülkelerin Ekonomilerinde izlediği liberal politikaların bir parçası olarak sermaye hareketleri önündeki sınırlamalar kaldırılmakta veya azaltılmaktadır. Bu gelişmeler sonucu, gelişmekte olan ülkelere yönelen yabancı sermayenin hacminde ve niteliğinde de önemli değişmeler gözlenmektedir. 1990'h yıllara gelindiğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik yabancı sermaye miktarındaki hızlı artış, kaynak yetersizliği çeken bu ülkelerde, yabancı sermayenin ek bir finansman kaynağı olarak görülmesine yol açarken, yöneldikleri ülke ekonomilerinde oluşturdukları istikrarsızlıklar bu kaynakların sorgulanmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla sermaye hareketlerinin ülkeler için ek bir finansman kaynağı ya da bir kriz unsuru olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. Bu tez, Türkiye ekonomisinde 1980-2000 yılları arasında, ülkeye giren yabancı sermayenin, ekonomi için ek kaynak yaratıp yaratmadığını, yatırımlar ve tasarruflar üzerindeki etkisini ekonometrik olarak inceleyerek belirlemeyi amaçlamaktadır. Yapılan analitik inceleme ve ekonometrik uygulama sonucu elde edilen bulgular, yabancı sermayenin tamamıyla ek bir finansman kaynağı ya da bir istikrarsızlık unsuru olarak görülmemesi gerektiğini göstermektedir. Uygulanan siyasi ve ekonomik politikalara, ülkeye giriş yapan yabancı sermaye kalemlerindeki farklılaşmaya bağlı olarak, ortaya çıkabilecek etkiler de farklılaşabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis THE IMPACTS OF CAPITAL FLOWS ON INVESTMENT AND SAVINGS:THE CASE OF TURKEY M.AKIFKARA DEPARTMENT OF ECONOMICS INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM SUPERVISOR: Ass. Prof. Dr. MUHSİN KAR Year: 2002, Pages:110 Jury: Ass.Prof.Dr.Muhsin KAR Prof.Dr.H.Çetin BEDESTENCİ Ass.Prof.Dr.HaIil ALTINTAŞ In recent years, there has been a new debate on the increasing pattern of the foreign capital flows to, especially, developing countries, and negative and pozitive impacts of these flows on macroeconomic structure of such countries. Since 1980s, many developing countries, including Turkey, have been started to implement liberal economic policies which consist of lifting or lessening restrictions against the capital flows. As a result of these developments, there has been observed important changes in the amount and the composition of the capital flows which are channelled to developing countries. In the 1990s, an increasing trend of the capital flows to developing countries, on the one hand, is seen as a new source for those countries which have been suffering from the short of finance, and, on the other hand, is started to be criticized for distorting macroeconomic stability in some economies. Therefore, there is a need of investigation whether the foreign capital is a new source of finance or the cause of instability. The aim of this thesis is to econometrically investigate the impacts of the composition of the foreign capital, entering into Turkey for the period 1980-2000, on investment and savings, and also to determine whether the foreign capital creates an additional financial source to the Turkish economy. Results obtained by analytical examination and econometrical investigation show that foreign capital should not be seen completely as a new source of finance or instability. Rather, the impacts of the composition of the foreign capital on macroeconomic structure differ from economy to economy depending upon the economic and political policies and the varieties of the foreign capital entering into the country.