Vergilemenin uluslararası doğrudan sermaye hareketleri üzerindeki etkisi:Türkiye örneği
The effects of taxation international direct capital flows
  1. Tez No: 160046
  2. Yazar: ANAR ABBASOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası sermaye hareketleri, vergileme, DYS Y, teşvikler, International capital flows, taxation, FDI, incentive
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
ÖZET Abbasov, Anar, Vergilemenin Uluslararası Doğrudan Sermaye Hareketleri Üzerideki Etkisi: Türkiye Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Yrd. Doç.Dr. Mustafa Durmuş, III- 283 s. Dünya çapında finansal piyasaların entegrasyon faaliyetleri 1980'lerin sonu ve 90'larda önemli bir şekilde arttı. Bu sürecin gerisinde yatan temel faktör, uluslararası düzeyde risk çeşitlendirme fırsatı ve daha yüksek getiri oram arayan yatırımların globalizasyonunun artmasıydı. Aynı zamanda, ekonomik gelişme amacıyla dış tasarruflara veya sermaye hareketlerine ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkeler de bu süreci hızlandırdı. Piyasaların entegrasyon derecelerinin yükselmesine özel sermaye hareketlerindeki önemli artışlar eşlik etti. Özel sermaye hareketleri temel olarak portföy ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından oluşmaktadır. Sermaye hareketleri (özellikle de doğrudan yabancı sermaye hareketleri gibi uzun dönemli hareketler) gelişmekte olan ülkelerin ekonomik refahlarının artmasında pozitif etkiye sahiptirler. Uluslararası sermaye hareketlerinin hem yurtiçi ekonomi ve hem de yatırım yapılan ülkedeki piyasa üzerindeki pozitif etkileri bazı argümanlar doğurmuştur. Bu argümanlardan bazıları, vergiler gibi sermaye hareketleri önündeki engellerden oluşmaktadır. Literatürde, vergilemenin sermaye hareketlerini düşüreceği ve böylece, ülke ve dünya refahım olumsuz yönde etkileyeceği iddia edilmektedir Bu tez çalışmasında, sermaye hareketleri üzerinde vergilemenin ve teşvikler gibi tersine vergilemenin etkileri incelenmiştir. Teorik çerçeve verildikten sonra, günümüz dünyasında vergilemenin sermaye hareketleri üzerindeki etkileri hemampirik çalışmalar ve hem de ülke deneyimleri açısından incelenmiştir. Ülkelerin ekonomik gelişmelerinde doğrudan yatırımların öneminin artan bir şekilde fark edilmesinden dolayı, tez çalışmamızda temel olarak bu yatırımlar ele alınmıştır. Bu tez, vergilemenin etkileri ile ilgili bulguları, teorik ve ampirik gözlemler arasındaki ilişkileri ve uyumsuzlukları dikkate alarak, değerlendirmektedir. Vergilemenin etkisinden sonra, tersine vergileme olarak tanımlanabilen teşvikler, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını teşvik etme ve ülke ekonomisi ve toplum için olası maliyetler çerçevesinde değerlendirilmektedir. Ülke örneği olarak, Türkiye tez çalışmasının son bölümünde yer almıştır. Türkiye'de doğrudan yatırımları etkileyen temel faktörlerdeki eksiklik ve yetersizlik nedeniyle vergilemenin ve teşviklerin etkilerinin düşük olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Abbasov, Anar, The Effects of Taxation on International Direct Capital Flows, Post Graduate Thesis, Supervisor: Yrd. Doç.Dr. Mustafa Durmuş, ÜI-283 p. The degree of integration of markets around the world increased signficantly the late 1980s and 1990s. A key factor underlying this process has been globalization of investments seeking higher rates of return and the opportunity to diversify risk internationally. At the same time, developing countries which have needed external savings or capital inflows for purpose of economical development accelerated this process.. The increase in the degree of integration of markets has been accompanied by a significant increase in private capital flows. Private capital flows consists of mainly portfolio flows and foreign direct investments. Capital flows-particularly long term flows, such as foreign direct investment- are a positive force in raising economic prosperity in developing countries. The positive effects of international capital flows on both domestic and host country economies have brought about some arguments. Some of these arguments are impediments on the capital flows such as taxes. In the literature it is claimed that taxation causes reduction in capital flows and therefore influences world and country welfare negatively. In this thesis, the effects of taxation and reversal taxation - like incentives- on capital flows is examined. After giving out a thereotical frame, the effects of taxation on capital flows in today's world is examined in both emprical studies and country evidences. In this thesis, foreign direct investment is mainly examined due to high recognition of the importance of these invesments in the economic development ofcountries. This thesis evaluates findings on effects of taxation while taking into consideration the connections and inconsistencies between theoretical and emprical observations. After the effects of taxation, incentives which can be defined as reversal taxation, are examined in the extend of promotion of FDI and possible costs of economy and society. As a country evidence, Turkey is examined in the last part of this thesis. It is concluded that the effects of taxation and incentives are weak because of the lackness of key factors which mainly influence FDI in Turkey.