Educational attainment of working students: Evidence from İskitler industry and vocational high school in Ankara
Çalışan öğrencilerin eğitim profili: Ankara İskitler Endüstri Meslek Lisesi'nden örnek bir çalışma
  1. Tez No: 113942
  2. Yazar: DİLEK KAYAALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: çalışan öğrenci, eğitim profili, eğitimsel eşitsizlik, sosyo-ekonomik altyapı, çocuk emeği, okul, iş. VI, working student, educational attainment, educational inequality, socio-economic background, child labor, school, work. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz ÇALIŞAN ÖĞRENCİLERİN EGITIM PROFİLİ: ANKARA İSKİTLER ENDÜSTRİ VE MESLEK LİSESİ'NDEN ÖRNEK BİR ÇALIŞMA Kayaalp, Dilek Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doçent Dr. Ayşe GÜNDÜZ HOŞGÖR Eylül 2002, 133 sayfa Bu çalışmanın amacı, okumak ve aynı zamanda çalışmak zorunda olan çocukların hayatlarında eğitim kurumunun rolünü anlamaktır. Bu öğrencilerin eğitim profilini çalışırken, onların aile, okul ve iş deneyimleri incelenmektedir. Anne-babanın eğitim düzeyi ve mesleki pozisyonu, öğrencilerin çalışmalarına neden olan faktörler ve onların okuldan beklentileri, bu çalışmadaki ana konulardır. Bu konular Ankara' daki bir meslek lisesinde okuyan 101 çalışan ve çalışmayan öğrenci ile yürütülen niteliksel ve niceliksel özellikli bir araştırmaya göre aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Varolan sosyal yapı eğitimsel ve sosyal eşitsizlik kuramlarına göre incelenmektedir. Öğrencilerin çalışma deneyimleri, sosyal eşitsizliğin bir parçası olarak, çocuk emek konusunu gündeme getirmektedir. Araştırma bulgularına göre, çalışan öğrencilerin eğitimsel kazanımları ve sosyo-ekonomik altyapıları arasında bir ilişki mevcuttur. Buöğrencilerin çoğu sosyo-ekonomik açıdan düşük statülü ailelerden geldikleri için, akademik başarıları da düşüktür. Toplumdaki bu dezavatajlı konumlarına ek olarak, çalışan öğrenciler ailede, okulda ve işde şiddete maruz kalmaktadırlar. İşde maruz kalınan maddi ve manevi şiddet, çalışan ve çalışmayan öğrenci arasındaki en önemli farktır. Ayrıca, bu öğrencilerin 'özel' konumlarına uygun olmayan eğitimsel politikalar ve okul müfredatı, onları potensiyel okul 'kaçakları' durumuna getirmektedir. Öte yandan, eğitimlerini tamamlamayı başardıkları takdirde bu öğrenciler kas gücüne dayalı (manuel) işlerde çalışabilirler. Başka bir deyişle, yüksek gelirli usta işçiler olabilirler. Ancak, daha prestijli zihinsel (mental) işler için fırsatları sınırlı görünmektedir. Bu yüzden, bu öğrencilerin durumları için Marx' in ve Weber' in görüşlerini birleştiren bir üçüncü teorik model gerekmektedir. Sonuç olarak, her ne kadar bu öğrenciler eğitime değer atfetmekte ve yukarıya doğru eğitim aracılığıyla sosyal hareketlilik beklemekte ise de, onların eğitim kurumundaki ve sosyal hiyerarşideki dezavantajlı konumları nedeniyle, bu sosyal hareketlilik sınırlıdır. Sosyal ve eğitimsel eşitsizlik birbirinin nedeni ve sonucudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EDUCATIONAL ATTAINMENT OF WORKING STUDENTS: EVIDENCE FROM İSKİTLER INDUSTRY AND VOCATIONAL HIGH SCHOOL IN ANKARA Kayaalp, Dilek Master of Science, Department of Sociology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ayşe GÜNDÜZ HOŞGÖR September 2002, 133 pages The aim of this study is to understand the role of the institution of education in the lives of children, who have to work and study at the same time. While studying educational profile of those students, their family, school and work experiences are examined. Parents' educational level and occupational positions, the factors that lead the students to work and also their expectations from school are the basic matter in this study. These subjects are tried to enlighten by conducting a qualitative and quantitative research with 101 working and not-working students in a vocational high school in Ankara. The existing social structure is examined within the theoretical context of the educational and social inequalities. Working experiences of the students also recall child labor issue, as part of social inequality. According to the findings of the research there is an association between educational attainments of working students and also their socio- iiieconomic background. Since those children mostly come from socio- economically lower status family backgrounds, their academic achievements are also lower. In addition to their disadvantaged position in society, they are exposed to violence in family, at school and at work. Material and immaterial violence at work is the most important difference between working and not-working students. Moreover, inappropriate educational policies and school curriculum make them potential school 'fugitives'. On the other hand, if they succeed to complete their education, they can work in manual jobs. In other words, they can be skilled workers earning high income. However, opportunity for more prestigious mental jobs seems limited. Therefore, it could be argued that a third theoretical model that synthesizes Marx and Weber's approaches is necessary for those students' conditions. Consequently, although those students attribute value to education and expect upward social mobility, this is limited due to their disadvantaged position in social hierarchy and in education institution. Social and educational inequalities are the cause and effect of each other.