The Development of plural negative and adverb usage among Turkish preschoolers
Okul öncesi Türk çocuklarında çoğul, olumsuz yapıların ve zarf kullanımının gelişimi
  1. Tez No: 113943
  2. Yazar: ŞÜKRAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Linguistics, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çoğul, olumsuz ve zarf VI, Plural, negative, adverb IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
oz OKUL ÖNCESİ TÜRK ÇOCUKLARINDA ÇOĞUL, OLUMSUZ YAPILARIN VE ZARF KULLANIMI GELİŞİMİ Kılıç, Şükran Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr Sibel Kazak BERUMENT Eylül 2002, 146 sayfa Bu araştırmada okul öncesi dönemdeki Türk çocuklarında çoğul, olumsuz ve zarf gelişimi incelenmiştir. Gelişimsel açıdan bir inceleme yapmak için Ankara'daki anaokullarından ve tespit edilmiş evlerden 2 ve 6 yaş arası 96 çocuk incelenmiştir. Okul öncesi Türk çocuklarındaki çoğul, olumsuz ve zarf gelişimi ODTÜ Dil Gelişimi Ekibi tarafından üretilen ve geliştirilen Resimli kartlardan hikaye anlatma, Hikaye oluşturma ve anlatma ve Yapısallaştırılmış oyun ortamı yardımıyla incelenmiştir. Resimli kartlardan çocuğa bir hikayeyi anlatan farklı 5 resim, Yapısallaştırılmış oyun ortamında ise oyuncaklardan hazırlanmış bir aile seti sunulmuştur. Hikaye anlatma da ise çocuktan aklına gelen ya da bildiği bir hikayeyi anlatması istenmiştir. İstatistiksel analizler tekrar ölçümlü ANOVA, t-test, Tukey ve Scheffe testi ile yapılmıştır. Sonuçlar, çoğul, tam zaman zarfı, tam durum zarfi, farklı tam durum zarfı ve toplam tam zarf kullanımı için okul öncesi Türk çocuklarında anlamlı biryaş farklılığı olduğunu göstermiştir. Tam zaman zarfı, tam durum zarfı, farklı tam durum zarfı, tam ölçü zarfı, farklı ölçü zarfı, eksiltili ölçü zarfı, toplam tam zarf kullanımı,“değil”,“-me/-ma”,“yok”ve toplam olumsuz kullanımı ise Resimli kartlardan hikaye anlatma, Hikaye oluşturma ve anlatma ve Yapısallaştırılmış oyun ortamı arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Tam zaman zarfında ve Tam Zarf Kullanımında çocuğun yaşının ve Resimli kartlardan hikaye anlatmanın, Hikaye oluşturma ve anlatmanın ve Yapısallaştırılmış oyunun ortak bir etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT OF PLURAL, NEGATIVE AND ADVERB USAGE AMONG TURKISH PRESCHOOLERS Kılıç, Şükran M.S., Department of Psychology Supervisor: Sibel Kazak Berument September 2002, 146 pages The present study investigated the development of plural, negative and adverb usage among Turkish preschoolers. The participants of the present study were 96 Turkish speaking children aged from 2 to 6 years. Each child was assigned to each group according to mother's education level and gender. All participants were drawn from preschools/kindergardens and homes located in Ankara. The development of plural, negative and adverb among Turkish preschoolers were examined through Story Generation, Story Telling and Structured-play contexts generated by METU Language Development Team Members. In story generation and in Structured Play contexts, five story pictures and a family toy set were presented to the child respectively. In story telling, each child was asked to tell or generate a story. The data were analyzed by using Repeated Measures ANOVA and Paired t- test, Tukey (HSD) and Scheffe's S Method were used for post hoc comparisons.. Results indicated that plural, total usage of adverbs in complete sentences and iiiadverbs of time in complete sentences, adverbs of manner and different adverbs of manner in complete sentences reflected significant age differences among Turkish preschoolers. Adverbs of time, adverbs of manner, adverbs of quantity, different adverbs of quantity in complete sentences, total usage of adverbs in complete sentences, adverbs of quantity, different adverbs of quantity in incomplete sentences,“değil”,“-me/-ma”,“yok”and total usage of negatives indicated significant context main effect. Adverbs of time and total usage of adverbs in complete sentences indicated a significant interaction effect.