Responsibility and perfectionism as predictors obsessive-compulsive symtomatology: A test of cognitive model
Obsessif-kompülsif semptomatoloji öngörüleri olarak sorumluluk ve mükemmeliyetçilik: Bilişsel modelin değerlendirilmesi
- Tez No: 113955
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KARANCI, DOÇ. DR. AYDA TEKOK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Responsibility, Perfectionism, and Obsessive-Compulsive Symptoms rv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
oz OBSESSİF-KOMPULSİF SEMPTOMATOLOJİNİN ÖNGÖRÜLERİ OLARAK SORUMLULUK VE MÜKEMMELİYETÇİLİK: BİLİŞSEL MODELİN İNCELENMESİ Yorulmaz, Orçun Psikoloji Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Nuray Karancı Doç. Dr. Ayda Tekok-Kıkç Haziran 2002, 155 sayfa Bu çalışmada sorumluluk tutumları, çok boyutlu mükemmeliyetçilik ve bu iki faktörün etkileşiminin obsesif-kompulsif semptomlar (OKS) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmaya, Uludağ Üniversitesi'nin farklı bölümlerinde okuyan toplam 410 üniversite öğrencisi katılmıştır. Öğrencilere, Maudsley Obsesif- Kompulsif Envanteri (MOKE), Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Süreklilik Kaygı Envanteri (SKE) ve bu çalışmada Türkçe'ye çevrilmiş olan Sorumluluk Tutumları Ölçeği (STÖ) uygulanmıştır. Geçerlilik ve güvenilirlik analizleri, STÖ'nün Türk üniversite öğrencileri için yeterli geçerlilik ve güvenilirliğe sahip olduğunu göstermiştir. STÖ ve MOKE arasında anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Ayrıca uç obsesif-kompulsif semptom (OKS) gruplarının karşılaştırılması sonucunda, yüksek OKS grubunundüşük gruba oranla STÖ'de daha yüksek skorlara sahip olduğu; bu arkın depresyon ve kaygı kontrol edildiğinde de devam ettiği bulunmuştur. ÇBMÖ'nin faktör analizi, kendine yönelik, başkalarınca belirlenen ve başkalarına yönelik mükemmeliyetçilik olmak üzere üçlü faktör yapısı olduğunu doğrulamaktadır. Sorumluluk tutumları, farklı mükemmeliyetçilik boyutları ve etkileşimleri arasındaki ilişkilerin, üniversite öğrencilerinin OKS'ları üzerindeki etkilerini incelemek üzere hiyeraşik regresyon analizleri uygulanmıştır. Yapılan analizler, sorumluluk tutumları, kendine yönelik mükemmeliyetçilik, başkalarınca belirlenen mükemmeliyetçilik ve başkalarına yönelik mükemmeliyetçiliğin OKS'larla anlamlı ve pozitif ilişkili olduğunu göstermiştir. Ancak sorumluluk tutumları ile farklı mükemmeliyetçilik boyutları arasındaki etkileşimin OKS'lar üzerinde etkili olmadığı bulunmuştur. Bu nedenle, bu iki faktörün OKS'lardaki görece etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla her birinin kontrol edildiği hiyeraşik regresyon analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları, her ne kadar mükemmeliyetçiliğin de OKS'larla ilişkili olduğunu gösterse de, sorumluluğun daha önemli ve anlamlı bir yordayıcı olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca sorumluluğun, kendine yönelik ve başkalarınca belirlenen mükemmeliyetçilik ile OKS'lar arasında arabulucu rolü oynadığı gözlenmiştir. Çalışmanın bulguları ilgili literatür bağlanımda tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler, Sorumluluk, Mükemmeliyetçilik, Obsesif-Kompulsif Semptomlar vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESPONSIBILITY AND PERFECTIONISM AS PREDICTORS OF OBSESSIVE-COMPULSIVE SYMPTOMATOLOGY: A TEST OF COGNITIVE MODEL Yorulmaz, Orçun Department of Psychology Supervisors: Prof. Nuray Karana Assoc. Prof. Ayda Tekok-Kıhç June 2002, 155 pages This study investigated the effects of the responsibility attitudes, dimensions of perfectionism and their interactions on obsessive-compulsive symptomatology. A total of 410 students from various departments of Uludağ University participated in the study. The students were given the Turkish version of the Responsibility Attitudes Scale (RAS), the Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (MOO), the Multidimensional Perfectionism Scale (MPS), the Beck Depression Scale (BDI), and the Trait Anxiety Inventory (TAT). The reliability and validity analyses revealed that RAS has adequate reliability and validity for Turkish university students. The comparison of extreme obsessive-compulsive symptom (OCS) group with low OCS group revealed that high OCS group had higher scores in RAS, even after depression and anxiety scores were controlled. The factor analysis of MPS, consistent with the original scale, revealed three-factor solution as self-oriented perfectionism, iiisocially prescribed perfectionism and other-oriented perfectionism. Hierarchical regression analyses were performed to examine the relationships between the responsibility attitudes, different dimensions of perfectionism and their interactions on OCSs in university students. It was found that the responsibility attitudes, self- oriented perfectionism, socially prescribed perfectionism and other-oriented perfectionism were significantly and positively associated with OCSs. The finding that there were no significant interaction effects of responsibility attitudes with different dimensions of perfectionism on OCSs, led to test the relative impact of responsibility and dimensions of perfectionism on OCSs by means of the hierarchical regression analyses in which each was controlled. Results from these analyses suggested that although perfectionism is also associated with OCSs, responsibility is a better and more important predictor of OCSs. Responsibility also seems to mediate the effects of self-oriented and socially prescribed perfectionism on OCSs. The findings of the present study were discussed with current literature.