Sustainability of fiscal policy: The case of Turkey
Maliye politikasının sürdürülebilirliği: Türkiye örneği
- Tez No: 113956
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN UYGUR, PROF. DR. ERİNÇ YELDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Mali Sürdürülebilirlik, Birim Kök Testi. iv, Fiscal Sustainability, Unit Root Test. iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz MALİYE POLİTİKASININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ San, Engin Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nazım Ekinci Ağustos 2002, 91 sayfa Bu tez, Türkiye'nin son yirmi yıldaki mali dengelerini ve borç dinamiklerini inceler ve maliye politikasının sürdürülebilir olup olmadığım araştırır. Mali sürdürülebilirlik değerlendirmesi borçlanma kısıtının bugünkü değerinin bir ekonometrik testini ve bir sürdürülebilirlik göstergesinin uygulanmasını içerir. Bu tez, borçlanma kısıtı bugünkü değer yaklaşımına odaklanır. Bu nedenle, bu yaklaşımın teorik analizim sunar ve borçlanma kısıtının bugünkü değerinin ya da Ponzi olmayan oyun kuralının geçerliliğini DF-GLS birim kök test yöntemiyle, kağıda bağlanmış reel iç borç stoku datasına dayanarak, test etmeye çalışır. Ayrıca, bu tez, bir dönemlik birincil fark göstergesinin 2002 yılı için bir uygulamasını da sunar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUSTAINABILITY OF FISCAL POLICY: THE CASE OF TURKEY San, Engin M.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Naam Ekinci August 2002, 91 pages This thesis analyzes fiscal balances and debt dynamics of Turkey in the last two decades and investigates whether fiscal policy is sustainable or not. The assessment of fiscal sustainability includes an econometric test of present value borrowing constraint and application of a sustainability indicator. The thesis focuses on present value borrowing constraint approach. Hence, it presents theoretical analysis of this approach and attempts to test validity of present value borrowing constraint or No Ponzi Game (NPG) rule by Dickey-Fuller Generalized Least Squares (DF-GLS) unit root testing procedure for real securitized domestic debt stock data. This thesis also provides an application of the one period primary gap indicator for the year of 2002.