India's nuclear power status and its regional implications
Hindistan'ın nükleer güç statüsü ve bölgesel etkileri
- Tez No: 113958
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Nükleer Silahlar, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması, Hindistan, Pakistan, Güvenlik, Rejim iv, Nuclear Weapons, Non-Pro liferation Treaty, India, Pakistan, security, regime m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz HİNDİSTAN'IN NÜKLEER GÜÇ STATÜSÜ VE BÖLGESEL ETKİLERİ Demir, İdris Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Haziran 2002, 90 sayfa Bu çalışma, Hindistan'ı nükleer silahlanmaya iten nedenleri ve onun bölgesel ve küresel güvenlik algılamasına etkisi inceler. Ana argümanları küresel nükleer silahlanmanın yönetiminde önemli köşe taşlarından biri olan 'Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na dayanır. Bu tez aynı zamanda, Mayıs 1998'de beş nükleer deneme yaptıktan sonra kendini“nükleer kapasiteli ülke”ilan eden Hindistan'ın güvenlik endişelerinin arka planını açıklamaya çalışır. Buna ek olarak,“ilk kullanıcı olmama”ve“asgari caydırıcılık”prensiplerine dayalı Hindistan nükleer doktrinini araştırır. Bu çerçevede Hindistan, nükleer silahları bir savaş aracı olarak değil, son çare olarak düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INDIA'S NUCLEAR POWER STATUS AND ITS REGIONAL IMPLICATIONS Demir, îdris M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı June 2002, 90 pages This study aims to analyze main motives behind Indian nuclear proliferation and its effects on the regional and international security perception. The fundamental arguments are based on the Nuclear Non- Pro liferation Treaty that has been a breakthrough in the management of the nuclear weapons of the globe. The thesis also tries to explain the motives behind security considerations of India, which formally declared itself as a“nuclear capable state”after carrying out five nuclear tests in May 1998. In addition, it highlights the elements of Indian nuclear doctrine, which is based on 'minimum credible deterrence' and 'no first use'. In this framework India does not regard the nuclear weapons as a war-fighting weapon but as a“last resort.”