Turkey and the European Security and Defence Policy (ESDP): Anatomy of a Problematic relationship
Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP): Sorunlu bir ilişkinin anatomisi
- Tez No: 113957
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP), Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK), Petersberg Görevleri, Washington Zirvesi, St. Malo Zirvesi, AB üyesi olmayan NATO üyeleri, güvenlik üreten ülke, güvenlik tüketen ülke, karar alma süreci, karar alma özerkliği. VI, European Security and Defense Policy (ESDP), European Security and Defense Identity (ESDI), Petersberg Tasks, Washington Summit, St. Malo Summit, non-EU NATO members, security producer country, security consumer country, decision-making process, decision-making autonomy
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz TÜRKİYE VE AVRUPA GÜVENLİK VE SAVUNMA POLİTİKASI (AGSP): SORUNLU BİR İLİŞKİNİN ANATOMİSİ Yıldız, Ali Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Haziran 2002, 1 12 sayfa Bu çalışma, yeni ortaya çıkmakta olan Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) içerisinde Türkiye'nin konumunu incelemektedir. Türkiye, AGSP mekanizmalarındaki katılım düzeyinin, karar alma süreçlerini de kapsayacak şekilde ve BAB ve NATO içerisinde daha önceki kazanımları oranında artırılması gerektiğini savunmaktadır. Üstelik, Türkiye, jeo-stratejik önemi ve 'güvenlik üreten' rolü nedeniyle kendisini bu derece yüksek profilli bir role layık görmektedir. Petersberg Görevlerinin gerektirdiği operasyonları yapabilmek için gerekli askeri imkanlardan yoksun olan AB, daha önceden belirlenmiş NATO imkan ve yeteneklerine otomatik ve garanti edilmiş erişim hakkı talep etti. Öte yandan, bir NATO üyesi olarak Türkiye, AGSP çerçevesinde kendisine öngörülen düşük düzeyli katılım düzeyini öne sürerek, AB-NATO işbirliğine karşı veto hakkım öne sürdü.Bu duruma bir çıkış yolu bulmayı amaçlayan İngiliz-ABD ortak girişimi, hem AB hem de Türkiye tarafında makul bir çerçeve olarak değerlendirilse de, Yunanistan' m tutumu bunun AB içerisinde gerçekleşmesini engelledi. Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı takındığı geleneksel tutum gözönüne alındığında, AGSP konusunda halihazırdaki sorunun yakın gelecekte de devam edeceği olası görülmektedir. Stratejik düşüncelere önem veren Türkiye, AGSP ile 'Avrupa Kimliği' arasındaki yakın ilişkiye gerekli dikkati göstermemektedir. AGSP 'Avrupa kimliği' içerisinde varolan 'değerleri' AB'nin çevresine yansıtmanın bir aracı olarak görüldüğünden, bu projede yer alacak katılımcıların da bu 'değerleri' içselleştirmiş olmaları beklenmektedir. Bu yüzden, Türkiye'nin AGSP içerisinde en tatmin edici katılım düzeyini hayata geçirmesinin tek yolunun, diğer siyasi ve ekonomik şartlar yanında Kopenhag Kriterlerinde vücut bulmuş olan 'değerler sisteminin' benimsenmesi ile elde edilebilecek olan AB tam üyeliği ile mümkün olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKEY AND THE EUROPEAN SECURITY AND DEFENCE POLICY (ESDP): ANATOMY OF A PROBLEMATIC RELATIONSHIP Yüdız, Ali M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof Dr. Hüseyin Bağcı June 2002, 112 pages This study examines Turkey' position in the newly emerging European Security and Defence Policy (ESDP). Turkey maintains that its level of participation in the ESDP mechanisms has to be increased covering the decision-making procedures, commensurate with its previous achievements within the WEU and NATO frameworks. Moreover, Turkey considers itself entitled to enjoy such a high profile role İn the ESDP because of its geo-strategic position and its mission as a 'security producer' as far as European security is concerned. Lacking military capabilities necessary for the implementation of the operations within the Petersberg Tasks, EU has demanded an automatic and assured access to pre- identified NATO assets and capabilities. Turkey, on the other hand, as a NATO member, raised its veto to the EU-NATO cooperation due to the low level of participation foreseen for Turkey within the ESDP framework. liiAlthough British-US initiative to find a breakthrough to this stalemate has been regarded as a viable basis both by Turkey and the EU, Greek veto prevented its realization within the EU framework. Given the traditional Greek position towards Turkey, it is more likely that the current problem will endure in the near future. While emphasizing the strategic considerations, Turkey does not pay due attention to the relationship between ESDP and the 'European Identity'. As the ESDP is considered to be the vehicle to project values inherent in the European identity to the periphery of the EU, participants in this project would have internalized those values. Thus, it is argued that the most satisfactory level of participation for Turkey İn the ESDP can only be realized through full membership to the EU, which can be achieved by the adoption of the value system, among other political and economic conditions, embodied in the Copenhagen Criteria.