Toprak iskeletinin yapay yağmurlayıcı koşulları altında su erozyonuna etkisi
The Effect of soil skeleton on water erosion under simulated rainfall
- Tez No: 113971
- Danışmanlar: PROF.DR. ALAETTİN TAYSUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Taş örtü, yüzey akış, toprak kaybı, su erozyonu, Stone cover, runoff, soil loss, water erosion
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
V ÖZET TOPRAK İSKELETİNİN YAPAY YAĞMURLAYICI KOŞULLARI ALTINDA SU EROZYONUNA ETKİSİ Gökçen YÖNTER Toprak Ana Bilim Dalı Bilim Dalı Kodu: 501.13.01. Sunuş Tarihi : 12 Şubat 2001 Tez Danışmanı :Prof. Dr. Alaettin TAYSUN Şubat 2001, 86 sayfa Bu çalışmada, laboratuvar koşullarında yapay yağmurlayıcı kullanılarak toprak iskeletinin erozyona olan etkileri saptanmıştır. 50x100x15 cm boyutlarında olan erozyon parseline 7 cm kum, 5 cm elenmiş toprak konularak yüzeye farklı çaplarda (1-2.5 cm; 2.5-5 cm; 5- 10 cm; 10-15 cm) ve farklı oranda (% 25, 50, 100) taş örtü yerleştirilmiştir. Araştırmada 6.5 cm/saat intensitede yağış uygulanmıştır. En yüksek yüzey akış tanık parselde (60.77 İt/m2), en düşük yüzey akış 10- 15 cm, % 100 taş örtü parselinde saptanmıştır (21.80 İt/m2). En yüksek toprak kaybı tanık parselde (0.484 kg/m2), en düşük toprak kaybı 2.5-5 cm, % 100 taş örtü parselinde (0.014 kg/m2) saptanmıştır. Elde edilen verilerin istatistik değerlendirilmesi sonucu, zamanın yüzey akış ve toprak kaybı üzerine olan etkileri önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECT OF SOIL SKELETON ON WATER EROSION UNDER SIMULATED RAINFALL YÖNTER, Gökçen PhD in Agriculture Eng. Supervisor : Prof. Dr. Alaettin TAYSUN February 2001, 86 pages In this study, effects of soil skeleton on water erosion were determined under laboratory conditions as using rain simulator. The erosion plots sized 50x100x15 cm was put into sandy (7 cm thick) and sieved soil sample (5 cm thick), than the different diameter (1-2.5 cm; 2.5-5 cm; 5-10 cm; 10-15 cm) and diferent ratio (% 25, 50, 100) stone covers were placement on surface soil on erosion plots. In study intensity was applied 6.5 cm/h. The highest runoff was measured at control plots (60.77 lt/m2), and the lowest runoff was measured at 10-15 cm diameter, 100 % ratio of stone cover plots (21.80 lt/m ). The highest soil loss was measured at control plots (0.484 kg/m ) and the lowest soil loss was measured at 2.5-5 cm diameter, 100 % ratio of stone cover plots (0.014 kg/m2). The results of datas were taken, was elavuated as statistical, effects of time was found important on runoff and soil loss.