Algol türü örten çiftlerde yığılma disklerinin oluşumu ve yapısı
Structure and formation of accretion disks in algol type binaries
  1. Tez No: 113970
  2. Yazar: AHMET DEVLEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMÜR GÜLMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Eclipsing binaries, Algols, U Cep, accretion disks
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET ALGOL TÜRÜ ÖRTEN ÇİFTLERDE YIĞILMA DİSKLERİNİN OLUŞUMU VE YAPISI DEVLEN, Ahmet Doktora Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez yöneticisi : Prof. Dr. Ömür GÜLMEN Mart 2001, 111 sayfa Bu tezde Algol türü örten çift yıldızlarda disk yapılarının oluşumu ve bu yapıların gözlemlerdeki etkileri araştırılmıştır. Disk ve disk-benzeri yapıların varlığının tayfsal ve fotometrik gözlemlerle ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bileşenler arasında madde aktarımının en iyi belirteçleri ışık ve dikine hız eğrilerinde bozulmalar, yörünge dönemlerinde değişmeler ve salma çizgilerinde evreye bağlı değişmelerdir. Yapılan tayfsal gözlemlerde Ha salmaları tespit edilmiştir. Bu salmalar, gözlemi yapılan evrelerde normal koşullarda beklenmeyen salmalardır; ancak sistemde kütle aktarım oranı yeteri kadar yüksek ve disk-benzeri bir yapı olduğunda ortaya çıkmaktadır. Bir diskin varlığının belirtileri fotometrik gözlemler yardımıyla elde edilmiştir. Disk varlığını ortaya koyan en önemli veriler moröte artıklarıdır. Bu moröte artıklarını kullanarak, U Cep'teki disk-benzeri bir yapı hakkında bilgiler çıkarılmıştır. Anahtar sözcükler : Çift yıldızlar, Algoller, U Cep, toplanma diskleri.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STRUCTURE AND FORMATION OF ACCRETION DISKS IN ALGOL TYPE BINARIES DEVLEN,Ahmet Phd. Thesis, Detp. of Astronomy and Space Science Supervisor: Prof. Dr. Ömür GÜLMEN March 2001, 111 pages In this thesis, the disk formation and its implications on light curves in Algol type eclipsing binaries has been investigated. Further, it was to reveal the existence of disks and disk-like structures with spectroscopic and photometric observations. The prominent indications of mass transfer between the components are the distortions in the light and radial velocity curves, changes in orbital period and the phase-dependent variations in emission lines. Spectroscopic observations showed Ha emissions which are not expected in normal conditions; such emissions show up when the mass transfer rate is high enough and in the existence of disk-like structures. Indications of the existence of a disk has been obtained with the aid of photometric observations. The most prominent indications emerge from the ultraviolet excesses. Using these UV excesses information has been derived for the disk-like structure in U Cep.