Patateste (Solanum tuberosum L.) hücre kültürü kaynaklı somaklonal varyasyonlar üzerinde araştırmalar
Research on somaclonal variations originating from cell culture in potatoes
  1. Tez No: 113973
  2. Yazar: EYLEM TUĞAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİHİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates (Solanum tuberosum L.), somaklonal varyasyon, hücre kültürü, meristem kültürü, kallus kültürü, Potato (Solanum tuberosum L.), somaclonal variation, cell culture, meristem culture, callus culture
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Patateste (Solatium tuberosum L.) Hücre Kültürü Kaynaklı Somaklonal Varyasyonlar Üzerinde Araştırmalar TUGAY, Eylem Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bolümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zihin Yıldırım Eylül 2001, 68 sayfa Bu çalışmada 9 patates genotipinde somaklonal varyasyon araştırılmıştır. Meristem kültüründen elde edilen bitkiler iki gruba ayrılmıştır. Birinci gruptaki bitkilerin boğum arası kesitleri ve yapraklan kallus kültürüne alınmıştır. Elde edilen kalluslar rejenerasyon ve süspansiyon ortamlarına aktarılmış, süspansiyon kültüründe ayrışan hücre toplulukları da tekrar rejenerasyon ortamına alınmıştır. Bu durumda sadece 122 nolu genotipte kallustan bitki oluşumu sağlanmıştır. İkinci grupta meristem dokularından elde edilen bitkiciklerden bitki çoğaltımı yapılmış gelişen bitkiler önce saksı, daha sonra da fidelikte populasyon halinde yetiştirilmiştir. Bu populasyonlarda bitki boyu, sap sayısı, dal sayısı, yaprak sayısı, yaprak boyu, yaprak en yumru sayısı ve yumru verimi ölçümleri yapılmıştır. Yumru verimi, yumru sayısı ve sap sayısı özellikleri için 101 (nif) çeşidinde somaklonal varyasyon bulunmuştur. Granola ve 122 genotipleri yumru verimi; 6/7 ve 106 genotipleri ise yumru sayısı bakımından yüksek ortalamalar taşımaktadır. Değişkenlik katsayılarıVI ölçüt alınarak yapılan değerlendirmede belirgin somaklonal varyasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research somaclonal variation was studied in nine potato genotypes. The nodal segments and leaves of the plantlets that was obtained through meristem culture were cultured in callus medium. The calli that was obtained were transferred to the regeneration and suspension media. The cells which were segregated in the suspension culture were transferred to the regeneration medium. The plant regeneration through callus culture obtained only in clone 122. Meristem plantlets were grown first in pots, then in nursery beds as populations. Plant height, stem number, branch number, leaf number, leaf width, leaf length, tuber weight and tuber number were measured. Somaclonal variation was found in Nif (101) variety in terms of tuber weight, tuber number and stem number. Granola and 122 clones had high means in terms of tuber weight; 6/7 and 106 clones had high means in terms of tuber number. Somaclonal variation was found in populations studied based on CV values.