Çeşitli kuru gıdalarda bacillus cereus aranması, sayımı ve identifikasyonu
Detection, enumeraton and identification of bacillus cereus in various dried foods
  1. Tez No: 113975
  2. Yazar: FİLİZ KARAOĞLU AYTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARABOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus cereus, kuru gıdalar, Bacillus cereus, dried foods
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET ÇEŞİTLİ KURU GIDALARDA BACİLLUS CEREUS ARANMASI, SAYIMI VE İDENTİFİKASYONU KARAOĞLU AYTAN, Filiz Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail KARABOZ Ağustos 2001, 67 sayfa Bu çalışmada İzmir ili ve çevresindeki çeşitli market ve pazarlardan temin edilen, poşetlenmiş ve açık olarak satılan bazı kuru gıdaların Bacillus cereus açısından kalitelerini ortaya koymak amacıyla 100 farklı örnekte Bacillus cereus aranması, sayımı ve identifikasyonu yapılmıştır. İzolasyon aşamasında Polimiksin Egg - Yolk Mannitol Bromtimol Agar (PEMBA) besiyeri kullanılmıştır. İncelenen örneklerde % 82 oranında Bacillus cereus' a rastlanmıştır. Pozitif çıkan örneklerdeki B. cereus sayıları 101 - l,6xl06 cfu/g arasında değişmektedir. Pozitif çıkan örneklerden elde edilen 156 izolatın Voges Proskauer testi, Nitrat testi, Glukoz testi, Gram boyama ve Endospor boyamaları yapılarak 149 izolatın B. cereus olduğu doğrulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre incelenen örneklerden çeşitli baharat ve hazır çorbaların B. cereus açısından kalitelerinin düşük olduğu fakat diğerlerinin riskli olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DETECTION, ENUMERATION AND IDENTIFICATION OF BACILLUS CEREUS IN VARIOUS DRIED FOODS KARAO?LU AYTAN, Filiz Msc in Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Ismail KARABOZ August 2001, 67 pages In this study, Bacillus cereus detection, enumeration and identification were made in 100 dried food samples collected from various bazaars and markets around Izmir region in order to determine the Bacillus cereus quality of these foods. Polymyxin Egg - Yolk Mannitol Bromothymol Blue Agar (PEMBA) media has been used for isolation. In examined food samples B. cereus determined in 82 % rates. Numbers of B. cereus in positive samples were found to be between 101 - 1,6x1 06 cfu/g. 149 of 156 isolates obtained from positive samples have been confirmed as B. cereus by Voges Proskauer, Nitrate and Glucose testings, Gram staining and Endospore staining. According to the results, the Bacillus cereus quality of spice and instant soups are low but the others don't have risk.