Zebra balığı'nda (bracyhdanio rerio) ovaryum ve yumurta gelişiminin incelenmesi
Investigation of the ovary and egg development in the Zebrafish
- Tez No: 114009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA İŞİSAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Zebra Balığı, Teleostei, Ovaryum, Oosit, Vitellüs, Embriyo, Zebrafish, Teleostei, Ovary, Oocyte, Vitellus, Embryo
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET ZEBRA BALIĞI'NDA (BRACHYDANIO RERIO) OVARYÜM VE YUMURTA GELİŞİMİNİN İNCELENMESİ ÇAKICI, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sema İŞİSAĞ Haziran 2001, 48 Sayfa Bu çalışmada; zebra balığında {Brachydanio rerio) oosit olgunlaşması, yumurtlama öncesi atretik foliküller ve embriyonik gelişimin bazı aşamaları ışık mikroskobunda araştırılmıştır. Oositler primer oosit evresi, kortikal-alveolar evre, vitellojenik evre ve son olarak da olgunluk olmak üzere dört evre süresince olgunlaşırlar. Yumurtlama öncesi foliküllerde atresia durumu ayrıca değerlendirilmiştir. Döllenmeden sonra birinci günden üçüncü güne kadar izlenen temel embriyonik gelişim aşamaları karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir. Sonraki araştırmalarda deneysel ve biyokimyasal yöntemlerin uygulanması, zebra balığının gelişim biyolojisine ilişkin daha ayrıntılı bilgiler verebilecektir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATION OF THE OVARY AND EGG DEVELOPMENT IN THE ZEBRAFISH, BRACHYDANIO RERIO ÇAKICI, Özlem M.Sc in Biology Supervisor: Assoc Prof. Dr. Sema İŞİSA? June 2001, 48 Pages In this study, oocyte maturation, preovulatory atretic follicles and embryonic development of zebrafish, Brachydanio rerio, were investigated by light microscopy. The oocytes were differentiated throughout four main steps: primary oocyte stage, cortical-alveolar stage, vitellogenic stage and finally, maturation stage. Atresia condition in preovulatory follicles were also evaluated. After fertilization, basic embryonic events were observed from first to third day and demonstrated comparatively. Application of some experimental and biochemical methods should be able to produce more detailed information on developmental biology of zebrafish, at a further stage.