Farklı ortam koşullarında yetiştirilen datura stramonium L. bitkisinin morfolojik, anatomik ve sitolojik yapısı üzerine gözlemler
Observations om morphologic, anatomic and cytologic structure of the plant of D. stramonium L. which is grown in different habitat standarts
- Tez No: 114008
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GEMİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Datura, D.stramonium L. Solanaceae
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
m ÖZET FARKLI ORTAM KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN Datura stramonium L. BİTKİSİNİN MORFOLOJİK, ANATOMİK VE SİTOLOJİK YAPISI ÜZERİNE GÖZLEMLER AYDOĞMUŞ, Dilek Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü, Botanik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yusuf GEMİCİ Temmuz 2001, 98 sayfa Ülkemiz ekonomik bitkiler yönünden oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bu bitkiler arasında Solanaceae familyası üyeleri dünyada 90 cins ve 2500 türü ile temsil edilmektedir. Bu familya kapsamında Datura cinsinin dünyada 24 türü, ülkemizde ise 3 türü bulunmaktadır. Bunlardan Datura stramonium L. Bitkisi yol kenarları, terkedilmiş alanlar ve tarlalarda yabancı ot olarak yetişmektedir. Çalışmamızda bitkiler doğal olarak geliştiği toprak örneği de olmak üzere 4 farklı bünyeli (kumlu-tın, milli-tın, kil, kumlu-killi tın) toprak örneğinde sera koşullarında yetiştirilmiş, bunların fenolojik, morfolojik, anatomik yapı farklılıkları üzerinde durulmuştur. Bitkinin gelişimi en iyi şekilde kumlu-tın, en zayıf gelişim ise kumlu-killi- tın bünyeli ortamda görülmüştür. Anatomik açıdan bazı yapısal farklılıklara rastlanmıştır. Toplam klorofil ve karotenoid miktarı en fazla milli-tın bünyeli toprak örneklerinde belirlenmiştir.IV Sonuçların kaynak verilerle tartışılmasına gidilmiştir. Yurtdışında kültürü yapılan bitkinin ülkemizde de, çalışmamızda saptanan fenolojik gözlemler eşliğinde kültüre alınması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması açısından yararlı olacağı görüşündeyiz. Anahtar Kelime: Datura, D. Stramonium L., Solanaceae
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OBSERVATIONS ON MORPHOLOGIC, ANATOMIC AND CYTOLOGIC STRUCTURE OF THE PLANT OF D. stramonium L. WHICH IS GROWN IN DIFFERENT HABİTAT STANDARDS AYDO?MUŞ, Dilek Supervisor: A ssoc. Prof. Dr. Yusuf GEMİCİ July 2001, 98 pages Our country has got a very rich range of economic plants. Among them, the Solanaceae family has been represented with 90 genera and 2500 species. In this family, Datura has got 24 species all over the world and 3 species in our country. Among these species, D. stramonium L. has grown up as a wild herb on the sides of the roads, left lands and farms. In our study, the plants has been grown in the green houses in four different textures (sandy-loam, silty loam, clay and sandy-clay-loam) soils, and in their original soil, and their phenologic, morphologic and anatomic structure differences have been observed. The best development of the plant has been observed in sandy-loam soil, and the poorest development has been in sandy-clay-loam soil. Some anatomically structural differences have been observed. Total chlorophyll and carotenoid amount has been in silty-loam soils.VI The result has been discussed compered with the source data. It would be very useful economically to culture this plant which has been already cultured abroad- with the assistance of phenologic observations that have been appeared in our study.