Dağıtık sistemlerde grup iletişimi
Group communication in distributed systems
- Tez No: 114020
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN ERCİYEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Gerçek zamanlı sistem, hata tolerans, hiyerarşik halka yapıları, grup iletişimi, saat senkronizasyonu, sonlu durum, Real-time systems, fault-tolerance, group communication, J -11Î
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
IV ÖZET DAĞITIK SİSTEMLERDE GRUP İLETİŞİMİ SAHAN, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü, Bilgisayar Ağ Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kayhan ERCİYEŞ Ağustos 2001, 156 sayfa Geliştirilen dağıtık gerçek zamanlı sistem modeli, hiyerarşik halkalar üzerinde senkron paket dolaşım karakteristiğine sahip olup, hata toleranslı olarak veri güvenilirliği ve kritik olan sürekli çalışabilirliği garanti altına alınmıştır. Oluşturulan modelin arayüzü, birçok uygulama protokolünün modelin üst katmanı olarak geliştirilebilmesine olanak verir. Bu çerçevede,“Grup İletişimi”ve“Saat Senkronizasyonu”uygulama katmanları tasarlanmıştır. Tasarlanan modelin hiyerarşik yapıdaki“Temsilci”adlı arabiriminin sonlu durum makinası (“finite state machine”) ve algoritmik tasarımı ile uygulama protokollerinin akış şemaları oluşturulmuş, ilaveten modellemeleri yapılmıştır. Ortaya konan sistem modeli ve uygulama protokollerinin geliştirimi ile beraber çeşitli performans analizleri de gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen model ve üst katman olarak tasarlanan uygulamalarla, sistemin veritabanı replikasyonu ve bilgi güvenliği gibi pek çok faaliyet alanında kullanılabilirliği amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GROUP COMMUNICATION IN DISTRIBUTED SYSTEMS ŞAHAN, Ahmet MSc, International Computing Institute, Computer Network Technologies Department Supervisor: Prof. Dr. Kayhan ERCİYEŞ August 2001, 156 pages. The developed distributed, real-time system model is composed of hierarchical rings that have synchronous packet delivering characteristics. The model is designed as fault tolerant, so the system have a critical continous packet deliverancy and reliability properties. The implemented model interface gives chance to many applications as the upper layer of the new structure, hi this way, Group Communication and Clock Synchronization applications were designed and implemented. The middle member of hierarchical topology, Representative, was displayed as a finite state machine and also its algorithmic program structure was prepared. In addition, the functional flow diagrams of the Group Communication and Clock Synchronization applications were generated and all of them were displayed with I/O Automata modelling. The performance characteristics of the developed system model were also shown for several scenarios. With all of this work, it was aimed that the developed model could be used as a base layer for applications.