'Gıda sanayii açısından Avrupa Birliği mevzuatları ve Türk gıda maddelerinin Avrupa Birliği'ne ihracatındaki durum ve öneriler'
'European Union legislations related to food industry: Current status of exportation of Turkish foods to European Union countries and suggessions to the current problems'
  1. Tez No: 114021
  2. Yazar: EVREN EVRİM DEVRİM KALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Gıda İhracatı, Avrupa Gıda Kanunu, European Union, Food Export, and European Food Law
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZET GIDA SANAYİİ AÇISINDAN AVRUPA BİRLİĞİ MEVZUATLARI VE TÜRK GIDA MADDELERİNİN AVRUPA BİRLİĞİ'NE İHRACATINDAKİ DURUM VE ÖNERİLER KALKAN, Evren Evrim Devrim Yüksek lisans tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Y. Tevfik TÜZÜN 01 Ekim 2001, 198 sayfa Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkisi resmen 1963 yılında Ankara Anlaşması ile başlamış ve günümüze kadar devam etmiştir. Türkiye'nin 2000 yılı dış ticaret verileri incelendiğinde, Avrupa Birliği ülkelerinin ithalatımızdaki payının %48,9, ihracatımızdaki payının ise % 52,5 gibi büyük bir değer olduğu görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki gıda ihracatımızda yaşanan sorunlar, mevzuat uyumu, kotalar, hijyen ile ilgili kurallar, kalite standartları ve dahilde işleme rejimi kapsamında işlenmiştir. Çalışmada birincil kaynakların kullanılmasına önem verilmiş, İhracatı Geliştirme ve Etüt Merkezi, Ege İhracatçılar Birliği, Devlet Planlama Teşkilatı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Avrupa Birliği resmi internet ağı, çeşitli gıda sanayii dernekleri ve gıda sanayiinde faaliyet gösteren çeşitli işletmelerle yapılan yazılı ve sözlü görüşmelerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, gıda sanayiimizde faaliyet gösteren ve AB ülkelerine ihracat yapan işletmelerde yaşanan en önemli sorunların, hijyen koşullarının sağlanamaması, laboratuarlarımızın akredite edilmemiş olması, istenilen kalite ve standartlarda hammadde sağlanamamasına bağlı olarak son ürün kalitesinin düşük olması, yasal açıdan AB mevzuatlarına uyumun tamamen gerçekleştirilmemiş olması, ancak uyumu gerçekleştirilen alanlarda da gerekli kontrollerin yapılmasında aksaklıkların olması, kalifiye işgücünün kullanılmaması olduğu saptanmıştır. Bazı ürünlerimizi dökme olarak ve markasız ihraç etmemiz de sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmanın sonuç kısmında bu sorunlara çözüm olacak yaklaşımlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EUROPEAN UNION LEGISLATIONS RELATED TO FOOD INDUSTRY: CURRENT STATUS OF EXPORTATION OF TURKISH FOODS TO EUROPEAN UNION COUNTRIES AND SUGGESTIONS TO THE CURRENT PROBLEMS KALKAN, Evren Evrim Devrim MSc in Food Engineering Supervisor: Assist.Prof. Y. Tevfık TÜZÜN 01st October 2001, 198 pages Association between Turkey and European Union (EU) was established in 1963 by Ankara Agreement and it has been continued since then. According to Turkey's foreign trade data of the year 2000, EU countries have an important share in the import and export values of Turkey, that is 48,9% and 52,5% respectively. In this study, the problems occurred when foods are exported from Turkey to EU countries were assessed under the headings of harmonisation of legislation, quotas, hygienic practices, quality standards and inward processing traffic. Preliminary references were mainly used in this study. In addition to data obtained from Export Promotion Center of Turkey, Aegean Exporters“ Unions, Prime Ministry State Planning Organisation, Prime Ministry the Undersecretariat of Foreign Trade, Prime Ministry State Institute of Statistics, Prime Ministry the Secretariat General for European Union Affairs and European Union official network, oral and written communications made with some food industry associations and food and beverage companies were also used. In conclusion, the main problems that food companies encounter when exporting foods to EU countries were determined as: lack of hygienic practices, having most laboratories not accredited yet, final products having poor quality characteristics caused by raw materials not meeting the quality criteria and standards, inadequacy in adaptation to EU legislation procedures, inefficient audits in the areas in which harmonisation was achieved and employment of non-qualified people. In addition to these, that some of our products are exported in bulks and without trademarks is another problem. In the ”Conclusion" part of the study, some approaches that can be suggested as solutions to current problems were presented.