TV uygulamaları için bekleme modunda 1W'ın altında güç tüketen flyback tipi anahtarlamalı güç kaynağı tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Design of a flyback type switch-mode power supply for TV applications with a stand-by power consumption under 1W
- Tez No: 114031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flyback SMPS, Aktif PFC, Bekleme Konumu, EMC Standardı
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
V ÖZET TV UYGULAMALARI İÇİN BEKLEME MODUNDA 1 W'IN ALTINDA GÜÇ TÜKETEN FLYBACK TİPİ ANAHTARLAMALI GÜÇ KAYNAĞI TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ GÖKSU, M.Selim Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi Doç Dr. İrfan ALAN Temmuz 2001, 71 sayfa Bu tez çalışması, renkli televizyonların bekleme konumunda tükettiği toplam güç miktarını lW'ın altına indirmeye ve hali hazırda renkli televizyonlarda kullanılmakta olan flyback tipi anahtarlamalı güç kaynağının (SMPS) şebekeden çektiği akımın harmonik bileşenlerini azaltarak güç faktörünü (PF) birim değere yaklaştırmaya yönelik bir araştırma ve geliştirme projesidir. Mevcut TV sistemlerinde, bekleme konumunda, sistemin çalışma frekansım düşürme ya da enerjiyi paketler halinde gönderme teknikleriyle güç tüketimi 3 W seviyesine indirilebilmiştir. Bu tüketim, enerjinin her geçen gün daha fazla önem kazandığı günümüzde, geliştirilmesi gerekli bir durum olarak karşımıza çıkmıştır. Şebekeden çekilen akımın harmoniklerinin düşürülmesi ise, Avrupa ülkelerinde geçerli olan bir Elektromanyetik Uyum (EMC) standartı (EN6 1000-2-3) ile bir zorunluluk halini almıştır. Burada gerçekleştirilen proje çalışmasında, mevcut flyback SMPS devresine şebekeden çekilen harmonik akımlarını sınırlamakVII için tasarlanan bir Ön DC-DC Boost dönüştürücü bloğu eklenmiştir. Bu sayede Güç Faktörü Düzeltme (PFC) işlemi aktif elemanlar yardımıyla gerçekleştirilmiş olmaktadır. Bekleme konumundaki güç tüketimini azaltma amacına uygun olarak da, uyku modunda 1uA akım gereksinimi olan ve tekrar tekrar şarj edilebilen pille beslenen yeni bir mikrokontrolör kullanma yoluna gidilmiştir. Geliştirilen bu bekleme konumu sistemi DVD çalar, video kaydedici, müzik seti gibi cihazlara uygulanabilir olması popülerliğini daha da arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT DESIGN OF A FLYBACK TYPE SWITCH-MODE POWER SUPPLY FOR TELEVISION APPLICATIONS WITH A STAND-BY POWER CONSUMPTION UNDER 1W GÖKSU, M.Selim MSc in Electrical-Electronis Engineering Deparment Supervisor: Assoc.Prof. İrfan ALAN July 2001, 71 sayfa This thesis study is about a research and development project which is mainly arming at reducing the Stand-By Power consumption to 0.5W. In addition, mains current harmonics limitation of flyback type switch mode power supply which is currently used in television sets is considered. In classical TV systems. Stand-By Mode power consumption is limited to 3 W either by reducing the switching frequency or by burst mode operation techniques. The power consumption in Stand-By mode has become an important aspect in TV/VCR type of applications in the world from the total power consumption points of view, while the mains current harmonics limitation has become an obligation due to the new European Electromagnetic Compatibility (EMC) standard called EN61000-2-3. In this study, a new way of reducing Stand-By power consumption to 0.5W level is developed. In order to reduce the power consumption in Stand-By, a small microcontroller with luA current requirement in sleep mode is used. This microcontroller concerned is supplied by a rechargeable battery.XI A DC-DC boost preconverter is adapted to the SMPS system to reduce the harmonics of the current drawn by the television set from the mains. In this way, power factor correction (PFC) is accomplished actively. Due to the applicability to DVD players, VCRs, and Music Systems, the popularity of the newly developed system is promising for the future applications. Keywords : Flyback SMPS, Active PFC, Stand-By Mode, EMC Standard