Geleneksel dip trol ağından kaçan bazı balık türlerinin yaşama oranlarının araştırılmasına yönelik bir çalışma
A Study on survival rates of some species escaping from traditional bottom trawl net
- Tez No: 114030
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Yaşama oram, trol, Survival rate, trawl
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
IV ÖZET GELENEKSEL DİP TROL AĞINDAN KAÇAN BAZI BALIK TÜRLERİNİN YAŞAMA ORANLARININ ARAŞTIRILMASINA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA GÖKÇE, Gökhan Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cengiz METİN Temmuz 2001, Çalışmada geleneksel dip trol ağından kaçan balıkların yaşama oranlarını tespiti amaçlanmıştır. Bu doğrultuda tavuk balığı (Trisopterus minitus capellenı Lacepede, 1800), izmarit (Spicara flexuosa Rafinesque, 1810) ve bakalyaı (Merluccius merluccius L., 1758) balıklan için yaşama oranlan araştırılmıştır. Denemelerde, geleneksel dip trol torbasından kaçan balıklar örtü tort yöntemiyle tekrar yakalanmış ve 7,5-8m derinlikteki 5.4m hacmindeki kafesleı yerleştirilerek gözlenmiştir. Deneme boyunca kafesler balıkadamlar tarafında gözlenmiştir. Kafeslerde balık ölümlerinin devam etmemesi üzerine çalışmam başlamasından 6 gün sonra kafes içerisindeki balıklar alınarak çalışma bitirilmiştir. Çalışma sonunda tavuk balığı, izmarit ve bakalyaronun yaşama oranla sırasıyla; %57, %92 ve %75 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT A STUDY ON SURVIVAL RATES OF SOME SPECIES ESCAPING FROM TRADITIONAL BOTTOM TRAWL NET GÖKÇE, Gökhan Thesis of Ms.c, Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz METİN July 2001, Objective of this study, to determine survival rate of some fish spec escaping from traditional bottom trawl net. With this purpose, survival of these f poor-cod (Trisopterus minitus capellenus) picarel, {Spicara flexuosa) and h (Merluccius merluccins) were examined. In this trial, escaping fish from traditional bottom trawl cod-end v recaptured with hooped cover cod-end method and retained in 5.4m3 cages at 7, meters depth. Cages were obtained by divers during the experiment. After six d commencement of experiment, the trial was terminated and fish were taken fi cages hence, fish death was not occur any more. As a result of this experiment survival rates of poor-cod, picarel hake were determined %57, %92 ve %75 respectively.