Kaynaklar göleti'ndeki (Buca-İzmir) tatlısu kefali (leuciscus cephalus, L. , 1758) populasyonunun biyoekolojik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the bioecological characteristics of chub population (leuciscus cephalus, L. , 1758) in pond Kaynaklar
  1. Tez No: 114047
  2. Yazar: SERKAN TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN BALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tatlısu kefali, Leuciscus cephalus, Bazı populasyo n özellikleri, Büyüme, Kondüsyon faktörü, Üreme, Kaynaklar Göleti, Chub, Leuciscus cephalus, Some population features Growth, Condition factor, Reproduction, Pond Kaynaklar
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
IV KAYNAKLAR GOLETTNDEKI (BUCA-IZMÎR) TATLISU KEFALI (LEUCİSCUS CEPHALUS, L., 1758) POPULASYONUNUN BİYOEKOLOJİK ÖZEUİKLERİNİN İNCELENMESİ TOSUN, Serkan Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Tez Yöneticisi:Prof. Dr. Süleyman BALIK Ağustos 2001, 37 sayfa Mart 2000-şubat 2001 tarihleri arasında aylık periyotlar halinde yürütülen b çalışmada, Kaynaklar Göleti'nden yakalanan 85 adet tatlı su kefali (Leuciscu cephalus, L., 1758) bireyine ait yaş kompozisyonu, eşey dağılımı, yaş-boy, yaş ağırlık ve boy-ağırlık ilişkileri, kondüsyon faktörü, gonadosomatik inde: değerleri, yumurtlama periyodu, yumurta sayısı ve yumurta çapı saptanmıştır. I- VI yaşlan arasında dağılım gösteren örneklerin % 54, 12' si diş % 45,88'i erkek bireylerdir. Von-Bertalanffy büyüme eşitliklerin göre populasyonun boy denklemi, Lt=34.70[l-e0166(t+1069).], ağırlık denklen ise Wt=849.46[l-e0166(t+1069).]2'85 ve boy-ağırlık ilişkisi denklemi d< W=0.03461*L2'85(r=0.994) olarak hesaplanmıştır. Kondüsyon faktörü ortalama; dişi+erkek için 2.218 olarak bulunmuştur. Gonadosomatik indeks değerleri türü Kaynaklar Göleti'ndeki yumurtlama periyodunun Haziran-Temmuz aylarında olabildiğini göstermektedir. Bizim örneklerimizdeki tatlı su kefal balığını yumurta sayısı 5390 ile 18645 arasında değişirken, yumurtlama mevsimindeki ortalama yumurta çapı ise 0.209 mm olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATION OF THE BIOECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF CHUB POPULATION (Leiuscus cephalus, L., 1758) IN POND KAYNAKLAR TOSUN, Serkan MSc in Aquaculture Eng. Prof. Dr. Süleyman BALIK August 2001, 37 page In this study, which carried out by monthly intervals between March 2000 and February 2001, the age and sex composition, age-length, length- weight relations, condition factor, gonadosomatic index values, spawning period, egg number and diameter of 85 chub (Leuciscus cephalus, L., 1758) individuals caught from Pond Kaynaklar were determined. The sex ratio of chub population, estimated between I- VI ages, was calculated as 54.12 % for females and 45,88 % for males. According to Von Bertalanfiy growth model, calculated length equation, weight equation and length- weight relation were Lt=34.70[l-e0166(t+1069)], Wt=849.46[l-e0166(t+1069)]2'85, W=0.03461*L2-85(r=0.994) respectively. The average condition factor for female+male individuals was calculated as 2.218 Gonadostomatic index values indicates that spawning period of chub population in Pond Kaynaklar is betweer June- July The egg number of our cub samples varies between 5390 andl8645 the average egg diameter in the spawning period is 0.209 mm.