Bakırçay havzası'nın doğal radyoaktivite düzeyinin belirlenmesi
Assessment of natural radioactivity level of the river basin Bakırçay
  1. Tez No: 114046
  2. Yazar: ERHAN GÜNKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET N. KUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nehir, doğal radyoaktivite, River, natural radioactivity
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET BAKIRÇAY HAVZASI'NIN DOĞAL RADYOAKTİVİTE DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ GÜNKAL, Erhan Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı (Fizik) Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet N. KUMRU Haziran 2001, 67 sayfa Doğal radyasyon kaynaklarının başlıcaları, Th-232 serisi, U-238 serisi, K-40, radon ve ürünleridir. Bu doğal radyonüklidlerin oluşturduğu radyasyon, çevrenin yaşamaya uygun olup olmadığı hakkında bilgi verir. Bu çalışmanın amacı da Bakırçay Havzası'nın doğal radyoaktivite düzeyini belirlemektir. Bu amaçla, Bakırçay Nehri'nden toplanan 24 toprak ve 24 sediment örneklerindeki Th-232, U-238 ve K-40 aktiviteleri gama spektrometresiyle, toplanan 25 su örneğindeki radyum aktivite konsantrasyonları ise kollektör yöntemiyle ölçüldü. Toprak örneklerindeki Th-232 aktiviteleri 24 ile 56 Bq/kg arasında ve ortalama 42 Bq/kg, U-238 aktiviteleri 26 ile 93 Bq/kg arasında ve ortalama 51 Bq/kg, K-40 miktarı 370 ile 844 Bq/kg arasında ve ortalama 599 Bq/kg'dır. Ayrıca Th-232, U-238 ve K-40 aktivitelerinden dolayı hava içinde absorblanma doz hızı ortalama 69 nGy/saat ölçüldü. Sediment örneklerindeki Th-232 aktiviteleri 28 ile 56 Bq/kg arasında ve ortalama 41 Bq/kg, U-238 aktiviteleri 25 ile 93 Bq/kg arasında ve ortalama 45 Bq/kg, K- 40 miktarları 213 ile 758 Bq/kg ve ortalama 554 Bq/kg ölçüldü. Su örneklerindeki Ra-226 aktivite konsantrasyonları 8,05 ile 28,74 pCi/L arasında ve ortalama 15,36 pCi/L ölçüldü. Elde edilen sonuçların çoğunun, kabul edilen ortalamalara çok yakın olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ASSESSMENT OF NATURAL RADIOACTIVITY LEVEL OF THE RIVER BASIN BAKIRÇAY GÜNKAL, Erhan MSc in Nuclear Science (Physics) Supervisor: Assoc. Prof. Mehmet N.Kumru June 2001, 67 pages The main sources of natural radiation are; the series of Th- 232, the series of U-238, K-40, and radon and its products. The radiation, which is produced by these natural radionuclides gives us valuable information about the environment along the river whether it is suitable for life or not. The aim of this investigation is to determine the natural radioactivity level of the River Basin Bakırçay. For this reason, 24 soil and 24 sediments samples are collected from the environment of the River Bakırçay. The activities of Th-232, U-238 and K-40 are measured by using gamma spectrometer. In addition, 25 water samples are collected and the radium activity concentration is measured by using collector method. Th-232 activity of soil samples are found to be between 24- 56 Bq/kg and the average is 42 Bq/kg. U-238 activity of soil samples are found to be between 26-93 Bq/kg and the average is 51 Bq/kg. The amount of K-40 in soil samples ranges from 370 to 844 Bq/kg and the average is 599 Bq/kg. Moreover, the absorbed dose rate due to the activity of Th-232, U-238 and K-40 in the air is measured as an average of 69 nGy/h. The activity of Th-232 samples which are taken from sediments is between 28-56 Bq/kg and the average is 41 Bq/kg. The activity of U-238 is between 25-93 Bq/kg and the average is 45 Bq/kg. The amount of K-40 is between 213-758 Bq/kg the average is 554 Bq/kg. The radium activity concentrations in the water samples are measured to be between 8,05-28,74 pCi/L and the average is 15,36 pCi/L. Most of the results are found to agree with the acceptable means.