Denizli tavuğunun çeşitli özellikleri üzerinde araştırmalar
Investigations of different characteristics of Denizli chicken
  1. Tez No: 114063
  2. Yazar: BEHİYE AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Denizli Irkı, Canlı Ağırlığı, Yaşama Gücü, İncik Uzunluğu, Göğüs Uzunluğu, Göğüs Genişliği, Yumurta Özellikleri, Kuluçka Özellikleri, Body Weight, Rate of Liability, Shank Lenght, Breast Length, Breast Width, Quality of the Eggs, Hatching Performance
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Araştırmada ülkemizin yerli tavuk ırklarından Denizli ırkının çeşitli verim özellikleri incelenmiştir. Çalışma Denizli Tarım İl Müdürlüğü Tavukçuluk Biriminde yürütülmüş ve ayrıca kurumun geçmiş yıllara ait kayıtlarından yararlanılmıştır. İncelenen özellikler gelişme, yumurta ve kuluçka özellikleridir. Civciv döneminde (0-8 haftalar) yaşama gücü dişi ve erkeklerde sırasıyla %93 ve %94, piliç döneminde ise (9-22 haftalar) aynı sıra ile %91 ve %92 olarak bulunmuştur. 8. hafta canlı ağırlık erkek ve dişilerde sırasıyla 635g ve 591 g olarak saptanmıştır. Aynı dönemde incik uzunluğu, göğüs uzunluğu ve göğüs genişliği erkeklerde sırasıyla 8.3 cm, 8.2 cm ve 4.3 cm, dişilerde ise sırasıyla 7.8 cm, 7.6 cm ve 4.2 cm olarak tespit edilmiştir. 22. haftada canlı ağırlık erkek ve dişilerde sırasıyla 2249 g ve 1622 g bulunmuştur. Aynı yaşta incik uzunluğu, göğüs uzunluğu ve göğüs genişliği erkeklerde sırasıyla 12.3 cm,12.6 cm ve 5.4 cm, dişilerde ise 10.6 cm, 11.3 cm ve 5.0 cm olarak belirlenmiştir. Ortalama yumurta ağırlığı 58 g, sarı yüzdesi %31, ak yüzdesi %59, kabuk yüzdesi %10, kabuk kalınlığı 0,38mm ve şekil indeksi 72.2 olarak bulunmuştur.VI Kuluçka özelliklerinden döllülük oranı yıllara göre (1995, 1996,1997) sırasıyla %74.8, 76.9 ve 81.3, mevsimlere göre ise (ilkbahar, yaz, kış) sırasıyla %94.9, 74.1 ve 76.8 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study we used Denizli chicken, which is one of the local chickens of Turkey. During the first eight weeks of age, rate of livability was 93% and 94% for the female and male, respectively. Between 9th and 22th weeks these rates were determined as 91% and 93%. Body weight of the females and males at eight weeks of age were 635 g and 591 g respectively. At the same age, shank lenght, breast lenght and breast width were 8.3 cm; 8.2 cm and 4.3 cm for males and 7.8 cm, 7.6 cm and 4.2 cm, for females respectively. Body weight of the females and males at 22th weeks of age were 1622 g and 2249 g respectively. Shank lenght, breast lenght and breast width in males were determined as 12.3 cm; 12.6 cm and 5.4 cm for males and 10.6 cm, 11.3 cm and 5.0 cm. for females at 22 works of age These results had shown similarities with the results determined in other countries for their local breeds. Between 40-58 weeks of age, egg weight of Denizli breed was approximately 58 g while yolk weight rate was 10%; shell thickness was 0,38 mm and shape index was 72.2. Compare to the other countries local breeds, yolk rate, shell rate and shell thickness were higher and albumin rate was lower than the others. Fertility rate was 74.8%, and 76.9% and 81.3% according to 1995,vın 1996 and 1997, respectively; while it was 94.9%, 74.1% and 76.8% in spring, summer and winter season, respectively.