The Possibilities of broiler production in cages
Kafeste etlik piliç üretme olanakları
- Tez No: 114062
- Danışmanlar: PROF.DR. ÇETİN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: kafes, yerleşim sıklığı, etlik piliç, karkas özellikleri, Cages, stocking density, broilers, carcas traits
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
V ÖZET KAFESTE ETLİK PİLİÇ ÜRETME OLANAKLARI ŞIPKA, İffet Yüksek Lisans Tezi, Ziraat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çetin KOÇAK Ağustos 2001, 51 sayfa Bu araştırmada, etlik piliçlerde; yerde ve kafeste barındırmanın verim özellikleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Materyal olarak Erbro ticari hibritleri kullanılmıştır. Gruplar barındırma yöntemine göre yerde ve kafeste; yerleşim sıklığına göre ise kafeste 15, 17 ve 20 piliç/m2, yerde 15 ve 17 piliç/m2 olarak oluşturulmuştur. Canlı ağırlıklar 4. haftadan kesime kadar haftalık olarak saptanmıştır. Karkas özellikleri ise 7. ve 8. haftalarda belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre; canlı ağırlık bakımından 4. ve 7. haftada kafes koşullarında, 8. haftada ise yer koşullarında daha yüksek değerler elde edilmiştir. Yetiştirme döneminin 4., 7. ve 8. haftalarında canlı ağırlık kafes ve yer gruplarının her ikisinde de yerleşim sıklığı 17 piliç/m2' de 15 piliç/m2 den daha yüksek bulunmuştur. Yedinci ve 8. haftaya ait karkas özelliklerinin çoğunda yer koşullarında kafes koşullarına göre daha iyi sonuçlar alınmıştır. Karkas özelliklerinin en önemlisi olan göğüs ödeminin, kafes gruplarında yer gruplarından daha fazla olduğu ve yaş ilerledikçe yerleşim sıklığına bağlı olarak her iki barındırma şeklinde de arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE POSSIBILITIES OF BROILER PRODUCTION IN CAGES ŞIPKA, İffet MSc in Aqricultural Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Çetin KOÇAK August 2001, 51 pages The effects of rearing in cage and floor on broiler performances were investigated in this research. Erbro commercial hybrids were used as test material. Experiment were conducted with 5 groups. In cages 3 groups of stocking density (15, 17 and 20 broilers/m2) in floor 2 groups of stocking density (15 and 17 broilers/m2) were studied. Broilers were weighed weekly from 4 weeks of age to slaughter at 7 and 8 weeks of age. According to the results, better improvement in body weight was observed in cage groups at the 4 and 7 weeks of age; but in the 8 weeks of age in floor groups were found higher body weight, than the cage groups. During 4th, 7 and 8th weeks body weights were higher in groups with stocking density of 17 broilers/m2 compared to groups with stocking density of 15 broilers/m2 in both floor and cage groups. In the 7th and 8th weeks, carcas quality has had better results in floor groups than the cage groups. The breast blister which is very important for the carcas quality, was worse in cage groups compared to floor groups. The increasing of breast blister was observed with the increasing ages and stocking densities in both rearing methods.