Esterification of phthalic anhydride with 2-ethyl hexanol over superacidic and heteropolyacidic catalysts
Süper asidik ve heteropoliasidik katalizörler üzerinde fitalik anhidrit ile 2-etil hegzanolun esterifikasyonu
- Tez No: 114075
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dioktil fitalat, DOP, 2-etilhegzanol, fitalik anhidrit, diesterifikasyon, süper asit, heteropoli asit, katalizör karakterizasyonu, Dioctyl phthalate, DOP, 2-ethylhexanol, phthalic anhydride, diesterification, superacidic, heteropolyacidic, catalyst characterization
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
V ÖZET SÜPER ASİDİK VE HETEROPOLİ ASİDİK KATALİZÖRLER ÜZERİNDE FİTALİK ANHİDRİT İLE 2-ETİL HEGZANOLUN ESTERİFİKASYONU YILDIZ, Hülya Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül Gündüz Şubat 2001, 69 sayfa Dioktil fitalat (DOP), fitalik anhidritin 2-etilhegzanol ile diesterifikasyon reaksiyonu sonucu elde edilir. Bu reaksiyon iki aşamalıdır ve reaksiyonun ilk aşamasındaki monoester oluşumunu diesterifikasyon takip eder. İlk reaksiyon çok hızlıdır ve katalizör kullanılmadan kısa sürede tamamlanır, bu yüzden toplam reaksiyonun kinetiği katalizörün etkili olduğu monoester ile alkol arasındaki ikinci reaksiyondan gözlemlene bilinir. Bu çalışmada 2-etil hegzanol ile fitalik anhidritin esterifikasyonu süper asidik ve heteropoli asidik katalizörler üzerinde çalışılmıştır. Sulfolanmış ZrÛ2, sulfolanmış Zr(OH)4, sulfolanmış TİO2 ve fosfotunstik asit ile muamele edilmiş doğal zeolit, fitalik anhidritin esterifikasyon reaksiyonunda test edilmiştir. Monoester dönüşümünde en etkili katalizör ZrO2 dir. Diester oluşumunun kinetik analizi bu en seçimli katalizör üzerinde yapılmıştır. Sıcaklık, katalizör yüklemesi, reaktant mol oranı gibi bir çok parametrenin etkisi incelenmiştir. Monoester dönüşmesinin, katalizör yüklemesindeki ve 2-etilhegzanol monoester oranında ki artışla birlikte arttığı gözlemlenmiştir. Aynı trend literatür ile de uyumlu olarak sıcaklığın yükselmesiyle de elde edilir. Diester oluşumu ikinci dereceden bir reaksiyon olup, reaksiyon sabiti şöyledir:k= 418,2 e -10393,45RT (cm3/mol S) Ayrıca kullanılan katalizörler azot adsorpsiyonu, DSC, IR, XRD, asitlik ölçümleri gibi yöntemlerle karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ESTERIFICATION OF PHTHALIC ANHYDRIDE WITH 2-ETHYLHEXANOL OVER SUPERACIDIC AND HETEROPOLYACH)IC CATALYSTS YILDIZ, Hülya MSc. Thesis, Chem. Eng. Supervisor: Prof. Dr. Gönül Gündüz February 2001, 69 pages Dioctyl phthalate is formed by the diesterification of phthalic "atihydnde and 2-ethylhexanol. This is a two-step reaction involving the monoester formation in the first step followed by the diesterification. The first reaction is very fast and is completed in a short time without any catalyst and kinetics of the overall reaction is studied by looking at the diester formation in the second stage of the reaction between the monoester and alcohol, where, in the catalyst has a real influence. In this study, the esterification reaction of phthalic anhydride with 2-ethylhexanol was studied over various solid superacidic and heteropolyacidic catalysts. Sulfated ZrC>2, sulfated Zr(OH)4, sulfated TİO2 and phosphotungstic acid supported on natural zeolite were tested in the esterification of phthalic anhydride. The most effective catalyst for conversion of monoester to diester was found to be as sulfated Zr02 catalyst. Kinetic analysis of the diester formation was studied over this most selective catalyst. The effects of several parameters such as catalysts loading, mole ratio of reactants and temperature were investigated.It was observed that conversion of monoester increased with increase in catalyst loading and with the increase in the mole ratio of 2- ethylhexanol to monoester. Same trend was obtained with the increase in temperature, which are all in good accordance with literature. Diester formation was found to be a second order reaction with a rate constant of k = 418.2 e-10399-45/RT (cm3/mols) On the other hand the catalysts used were characterized by several methods such as nitrogen adsorption, DSC, IR, XRD and acidity measurements and it was tried to correlate diester formation by the properties of catalysts.