Tüplü (topraklı) ve tüpsüz (topraklı) üretilen biber fidelerinde farklı fide dikim boylarının erkencilik verim ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
The Effects of height differences of transplant grown in PE bags or in seedbed on earliness total yield and fruit quality of pepper (capsicum annum L. )
  1. Tez No: 114123
  2. Yazar: MEHMET KADRİ BOZOKALFA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KUTSİ TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, Fide, Boy, Meyve, Kalite, Pepper, Seedling, Height, Fruit, Quality
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
V ÖZET TÜPLÜ (TOPRAKLI) VE TÜPSÜZ (TOPRAKSIZ) ÜRETİLEN BİBER FİDELERİNDE FARKLI FİDE DİKİM BOYLARININ ERKENCİLİK VERİM VE MEYVE KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ BOZOKALFA, Mehmet Kadri Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Ağustos 2001, 82 Sayfa Bu çalışma tüplü ve tüpsüz üretilen biber fidelerinde farklı fide dikim boylarının erkencilik, verim ve meyve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada üç farklı biber çeşidi (dolmalık, çarliston, yağlık) ve iki farklı fide yetiştirme şekli (tüplü- tüpsüz) uygulanmıştır. Dolmalık biber çeşidinde tüpte yetiştirilen bitkilerde erkenci ve toplam verim değerleri tüpsüz yetiştirilenlere oranla daha yüksek bulunmuştur. En yüksek erkenci ve toplam verim değeri 15 cm boyda dikilen bitkilerden elde edilmiştir. Meyve kalite kriterleri incelendiğinde uygulamaların etkisi farklılık göstermektedir. Çarliston biber çeşidinde, tüpsüz yetiştirilen bitkilerde erkenci ve toplam verim değerleri, tüplü olarak yetiştirilen bitkilere oranla daha yüksek bulunmuştur. Tüpsüz yetiştirilen ve İS cm boyda iken şaşırtılan bitkilerde erkenci ve toplam verim miktarı daha yüksek bulunmuştur. Meyve kalite kriterleri uygulamalara göre değişmektedir. Yağlık biber çeşidinde, tüpsüz olarak yetiştirilen ve 25 cm boyda şaşırtılan bitkilerde erkenci ve toplam verim değerleri en yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE EFFECTS OF HEIGHT DIFFERENCES OF TRANSPLANT GROWN IN PE BAGS OR IN SEEDBED ON EARLINESS, TOTAL YIELD AND FRUIT QUALITY OF PEPPPER (Capsicum annum L.) BOZOKALFA, Mehmet Kadri Department of Horticulture MSc. Supervisor: Prof. Dr. Kutsi Turhan August 2001, 82 pp. This study were conducted to determine the effects of height differences of transplants grown in PE bags or in seedbeds on earliness, total yields and fruit quality of pepper. In this study, three pepper varieties (dolmalık, çarliston, yağlık) and two diffrent seedling growing system (with and without PE bags) were used plants of dolmalık variety grown in PE bags displayed more earliness and higher total yield than that grown without PE bags. The highest yield obtained from that plants, transplanted at 15 cm seedling height. On the other hand it was found that çarliston variety showed more earliness and higher yield when seedlings were grown without PE bags. The highest yield was obtained from the plants grown without PE bags and transplanted at 15 cm height. The results showed that fruit quality criteria was chanced by the applications. By yağlık variety, earliness and total yield were found top be the highest when the seedlins were grown in PE bags and transplanted at 15 cm stage increase with growing with growing 25 cm with PE bags.