Dağıtık sistemlerde dinamik yük dengeleme
Dynamic load balancing in distributed systems
  1. Tez No: 114133
  2. Yazar: OĞUZ AKAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KAYHAN ERCİYEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Distributed, real-time, cluster based, hierarchical, fault tolerance, dynamic, load balancing
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
V ÖZET DAĞITIR SİSTEMLERDE DİNAMİK YÜK DENGELEME AKAY,Oğuz Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kayhan ERCİYEŞ Ağustos 2001, 166 sayfa Bu tezde, gerçek zamanlı dağıtık sistemler için geliştirilmiş bir iletişim protokolünün uygulaması gerçekleştirilmiş ve bu protokol üzerine dinamik bir yük dengeleme modeli tasarlanmış ve bu modelin uygulaması gerçekleştirilmiştir. Uygulaması gerçekleştirilen protokol, kümeleme tabanlı, hiyerarşik halka protokollerinden oluşmaktadır. Halka protokolleri senkron olarak çalışmaktadır. Alt katman düğüm adı verilen işlemcilerin yer aldığı kümelerden oluşurken, üst katmanda ise bu kümeleri yöneten temsilciler bulunur. Sistemde iki ya da daha fazla katman bulunabilir. Her bir kümede bağımsız halka protokolleri çalışmaktadır. Bu yapıya ayrıca bir hata toleransı mekanizması entegre edilmiştir. Bu protokol üzerine geliştirilen dağıtık dinamik yük dengeleme modülü, sisteme iletilen işleri düğümlere adil ve saydam bir şekilde dağıtarak, sistemin genel performansını en üst düzeye çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu işlemi gerçekleştirirken sistemin gerçek zamanlı özelliğini de göz önünde bulundurmaktadır. Anahtar özcükler: Dağıtık, gerçek zamanlı, kümeleme, hiyerarşik, hata toleransı, dinamik, yük dengeleme
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DYNAMIC LOAD BALANCING IN DISTRIBUTED SYSTEMS AKAY,Oguz MSc, International Computing Institute Supervisor: Prof. Dr. Kayhan ERCÎYEŞ August 2001, 166 pages In this thesis, a communication protocol designed for distributed real-time systems is implemented and a dynamic load balancing model is developed and implemented over this protocol. The implemented protocol consists of cluster based, hierarchical ring protocols. The ring protocols are synchronous. At the lowest level in the hierarchy, there are clusters that consist of computing processors, called nodes. The higher level consists of the cluster representatives that manage the clusters of the lower level. There can be two or more levels in the hierarchy. Ring protocols in every cluster are independent of each other. Also, a fault tolerance mechanism is integrated to the protocol. The dynamic distributed load balancing module developed over the protocol aims to maximize the overal performance of the whole system by distributing the load submitted to the system judiciously and transparently among the nodes. While performing operations to achieve this goal, the module also considers the real-time constraints of the system.