AP-PCR için epon kesitlerden DNA izolasyonu koşullarının iyileştirilmesi
Improvement of DNA isolation conditions from epon sections for AP-PCR
- Tez No: 114145
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİRE KARAÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: DNA izolasyonu, Epon kesitler, AP-PCR (RAPD-PCR), DNA isolation, Epon sections, AP-PCR (RAPD-PCR)
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET AP-PCR İÇ EPON KESİTLERDEN DNA İZOLASYONU KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ OZCAN, Ali Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Sabire KARAÇALI Ocak 2001, 54 Sayfa Bu çalışmada paraformaldehit ve glutaraldehit ile tespit edilmiş ve Epon 812'ye gömülmüş örnekler kullanılarak AP-PCR için DNA izolasyon koşullan geliştirilmiştir. Toplam normal ve hasta insan doku sayısı 30' dur. 5 Liken plan'lı, 5 egzema'lı ve 5 psoriasis'li hasta ve normal dokuları çalışılmıştır. 5 um'lik kesitlerden reçine toluol veya propilen oksit ile uzaklaştırılmıştır. DNA izolasyonu sırasında 30 ul Sindirme tamponu ve 12 ul Proteinaz K kullanılmıştır. Toluol ile propilen oksit uygulamaları arasında fark yoktur. D3S1613 primerinin AP-PCR çalışmalarında kullanılabileceği belirlenmiştir. Bu yöntemle 800 baz çiftine kadar olan bantlarda oxl74VI HaelII markın kullanılarak amplifikasyonun yapılabileceği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, belli tip 4ıücre DNA izolasyonuna gereksinim duyulduğunda, Epon 8 12' ye gömülmüş örneklerin kullanılabileceğini göstermiştir. Üç farklı hasta doku örnekleri karşılaştırıldığında en fazla bant farklılığı egzemalı örneklerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT IMPROVEMENT OF DNA ISOLATION CONDITIONS FROM EPON SECTIONS FORAP-PCR OZCAN, AH M.Sc in Biology Supervisor: Prof.Dr. Sabire KARAÇALI January 2001, 54 Pages In this study, DNA isolation conditions for AP-PCR were improved using fixed and embedded samples in paraformaldehyde- glutaraldehyde and Epon 812, respectively. The total number of normal and patient human tissues were 30. 5 specimens of lichen planus, 5 specimens of eczema and 5 specimens of psoriasis were studied. Embedding resin was removed from 5 um sections by toluol or propilane oxide. 30 ul. digestion buffer and 12 ul proteinase K were used during DNA isolation. There was no difference between toluol and propilene oxide procedures. We determined that D3S1613 primer can be used in AP- PCR. By this method, the possibility of amplification in bands up to 800 bp by using marker (|>xl74 Hae HI was designed.VIII The results showed that the embedded tissues in Epon 812 could be used when spesific type cell DNA isolation was needed. When we compare 3 different groups of patient tissues, the most bant differences were found in eczema samples.