'Böbreğin renal hücreli kanserinde dinükleotit tekrar ve AP-PCR metotları uygulamaları'
'Applications of dinucleotid repeats and AP-PCR methods in renal cell carcinoma'
- Tez No: 114144
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SACİDE PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek renal hücre kanseri Dinükleotid tekrar, AP- PCR, Mikrosatellit instabilite, Heterozigotluğun kaybı
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET BÖBREĞİN RENAL HÜCRELİ KANSERİNDE DİNÜKLEOTİT TEKRAR VE AP-PCR METOTLARININ UYGULAMALARI KUNT, Arife Yüksek Lisans Tezi, Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sacide PEHLİVAN Ocak, 2001, 52 Sayfa İnsan kanserleri, çok basamaklı DNA değişimlerinden kaynaklanan tümör suppressor genleri, proto-onkogenler, DNA mismatch tamir genleri (MMR) gibi, genomik stabiliteyi sağlamakla görevli genler tarafından oluşturulan anomalilerin bir hücrede birikimiyle ortaya çıkar. Bu tezde böbreğin renal hücreli kanseri (RCC) tanısı almış 9 hastaya ait normal ve tümör dokularında, dinükleotit tekrar ve AP-PCR DNA parmakizi yöntemleri kullanılarak analizler yapılmıştır. Genomda mikrosatellitlerdeki ve MMR genlerindeki değişimler en iyi dinükleotit tekrar ve AP-PCR yöntemleri ile belirlenir. Dinükleotit tekrar analizinde 2 ve 3 nolu kromozomlarda tümör suppressor ve DNA tamir genlerine yalan bölgeler, AP-PCR analizinde ise rastgele primerler seçilmiştir. Dinükleotit analiziyle LOH ve MSI, AP-PCR ile de kromozomal artışlar ile azalışlar gözlenmiş ve bu 2 yöntem birbiriyle karşılaştırılmıştır. AP-PCR analizi sonucunda bazı bantların (A, B, C, D, F) tümörlü dokuda ortak olarak kaybolduğu veya kazanıldığı ya da yoğunluğunun azaldığı görülmüştür. Bu durum bantlara karşılık gelen DNAVI bölgelerinin RCC'de tümör gelişiminde rolü olan genlere yakın bölgeler olabileceğini düşündürmüştür. AP-PCR primerleriyle çalışılan olgu sayısı arttırılıp aynı sonuçlar elde edildiği taktirde (hem parafin blok hem de taze dokularda), bu bölgelerin DNA dizi analizlerinin yapılıp DNA bankalarındaki dizilerle karşılaştırıldığında böbrek kanseri ile ilgili bilinen genlerin gösterilebileceği veya yeni genlerin bulunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT APPLICATIONS OF DINUCLEOTID REPEATS AND AP-PCR METHODS IN RENAL CELL CARCINOMA KUNT, Arife M.SC in Biology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN January 2001, 52 pages Human cancers are caused by accumulation of abnormalities of genes which are responsible for maintaining genomic stability, such as tumour suppressor genes, proto-oncogenes and mismatch repair (MMR) genes, due to multistep DNA alterations in a single cell. In this thesis, normal and tumour tissues from 9 patients with renal cell carcinoma (RCC) were analysed by dinucleotid repeat and arbitrarily primed polymerase chain reaction (AP-PCR) methods. Alterations in microsatellites and MMR genes in genome are best detected with dinucleotid repeat and AP-PCR methods. In dinucleotid repeat analysis, regions flanking MMR and tumour suppressor genes on chromosomes 2 and 3 were chosen while arbitrarily primers were chosen in AP-PCR analysis. We observed loss of heterozygosity (LOH) and microsatellite instability (MSI) by dinucleotid analysis, chromosomal losses and gains by AP-PCR analysis and then, we compared these two methods. As a result of AP-PCR analysis we observed that certain bands (A, B, C, D, F) were lost or gained or decreased in density. This case suggests that regions, corresponding with the releated bands, may be theVIII regions that have role in tumourogenesis of RCC. It is considered that, if we obtain the same results by increasing number of samples both from paraffin embedded and fresh tissues, known or novel genes releated to kidney cancers may be found by sequencing and comparing these regions with sequences in gene banks. Key words : Renal Cell Carcinoma, Dinucleotid repeats, AP-PCR, Microsatellite Instability, Loss of Heterozygosity.