Berdan çayının kirlilik durumunun araştırılması ve coğrafik bilgi sistemi (CBS)'nin oluşturulmasına yönelik kriterlerin belirlenmesi
  1. Tez No: 114176
  2. Yazar: ZAFER ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KUMBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Berdan Çayı, Coğrafik Bilgi Sistemi (CBS), Uzaktan Algılama, Parametre, Metal, Model, Berdan River, Geographic Information System, Remote Sensing, Parameters, Metal, Model
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Berdan Çayı Tarsus ve Mersin'in içme ve kullanma sulan ile bölgenin sulama suyu ihtiyacını karşılamaktadır. Tarsus sınırları içerisinde bulunan fabrika ve kuruluşların evsel ve endüstriyel atıksularının büyük bir kısmı DSİ drenaj kanalları ve diğer su kaynaklan yolu ile Berdan Çayı'na taşınmaktadır. Bu araştırmada Berdan Çayı üzerinde belirlenen 8 noktadan EylüM997 ile Aralık-2000 tarihleri arasında alınan su örneklerinde pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen, nitrat, fosfat, deterjan, sülfat, askıdaki katı madde, ağır ve toksik metaller (Na, K, Ca, Mg, Mn, B, Pb, Cd, Ni, Al, Fe, Zn, Cr, Cu) açısından kirlilik durumu araştırılıp elde edilen analiz sonuçlan su kalite kriterleri ve sulama suyu standartları ile karşılaştırılmış, ortaya çıkan kirlilik kaynaklan araştırılmıştır. Araştırmada, ayrıca yersel ve uydu verileri kullanılarak, Berdan Çayı-Tarsus İlçesi çalışma alanında çok amaçlı ve dinamik bir Coğrafik Bilgi Sistemi (CBS) oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Berdan River is used as drinking- using water and for irrigation in Tarsus and Mersin. Industrial and domestic waste water of plants and establishments in Tarsus have been discharged to Berdan River via State Hydraulic Works (SHW) canals or other water ways. In this research, the temperature, pH, dissolved oxygen, suspended solids, nitrate, hardness, phosphate, detergent, sulphate, heavy and toxic elements such as Na, K, Ca, Mg, Mn, B, Pb, Cd, Ni, Al, Fe, Zn, Cr, Cu have been analysed which taken from 8 sampling points on Berdan River have been analysed during September- 1997 December-2000. These results are compared with the water quality criterias and irrigation water standards. In this research, a multi purpose and multi user, dynamic Geographic Information System (GIS) has been established in the Berdan River-Tarsus provinces area declared by using ground-truth and remote sensing data.