Berdan Ovası (Tarsus-Mersin-Mezitli) çevresel coğrafi bilgi sisteminin (CBS)oluşturulması ve modellenmesi
Modelling and constitute of environmental geographical information system (GIS)in Berdan plain (Tarsus-Mersin-Mezitli)
- Tez No: 215877
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL KUMBUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mersin, Berdan Çayı, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Su Kalitesi, Model, Mersin, Berdan River, Geographic Information System (GIS), Water Quality, Model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalısmada, yersel ve uydu verileri kullanılarak, Mersin ili Mezitli Kasabası-Berdan Çayı arasında kalan bölgede çok amaçlı ve dinamik bir Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) olusturulması hedeflenmistir. Bu çalısma kapsamında; hızlı ve plansız yerlesim, çarpık kentlesme, gürültü vb. sorunların yoğun olduğu, bu faaliyetlerle paralel olarak, içme, kullanma ve sulama suyu kaynaklarının gittikçe azaldığı, kalitesinin bozulduğu, kirletildiği, sektörel faaliyetlerin yaygın olduğu Mersin ili Mezitli Kasabası ve Tarsus ilçesi sınırları arasında kalan alanda (Berdan ovası), içme ve kullanma suyu ihtiyacının karsılandığı su kaynaklarında (yeraltı su kuyuları ve yüzey sularında) yapılmıs olan su kalitesi analiz sonuçları göz önüne alınarak PM-WIN, HYDROWIN, WQMCAL programları ile modeller olusturulmustur. Yerüstü ve yeraltı su kaynaklarındaki su kalitesindeki değisimin incelenmesi ve çözüm önerileri için CBS kullanılmıstır. CBS yazılımı olarak ArcGIS ArcMap 8.1 ve Geostatistical Analyst kullanılmıstır. Coğrafi koordinatlara bağlı olarak iliskisel veri tabanı yönetim sistemi olusturulmustur. Ayrıca çalısma alanında yapılmıs gürültü ölçüm sonuçları ve meteorolojik veriler CBS sistemine eklenmistir. Bu yönetim sisteminin olusturulmasının ardından ikinci asamada CBS'nin fonksiyonları olan sayısal veri analizi, konumsal sorgulama, otomasyon-akıllı harita, görüntüleme, konumsal analizler, karar verme analizleri ve model analizleri yapılmıstır. Bu çalısmada; çalısma alanında su kalitesi parametrelerinden olan sertlik, elektriksel iletkenlik, sülfat, nitrit, nitrat, klorür, mangan, demir, çinko gibi parametrelerin, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)'nin analitik araçları kullanılarak değerlendirilmesi yapılmıstır. Uygulama sayesinde, aylık su kalitesi ölçümleri gerek tablo gerekse grafik olarak elde edilebilmekte, bu veriler üzerinde istatistiksel analizler yapılabilmekte ve çesitli kriterlere göre su kalitesine yönelik tematik haritalar olusturulabilmektedir. Söz konusu harita yardımıyla çalısma alanında uygulanması toprak, su ve gürültü kirliliği, planlama, su kaynaklarının seçilmesi gibi konularında önemli yararlar sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this work, it was aimed to set up a multi-purpose and dynamic Geographical Information System (GIS) for the area between Mersin province Mezitli town and Berdan River, using the local and satellite data. Within the scope of this work; the models were formed with PM-WIN, HYDROWIN, WQMCAL programs taking the water quality analysis results into consideration for the water sources (ground and surface waters) covering the need of drinking and domestic use water at the area between Mersin province Mezitli town and Tarsus county borders where fast and settlement without plan, crooked urbanization, problems such as noise, where the drinking, domestic use and irrigation water sources decrease time by time, the quality spoiled, polluted and sectoral activities are dense as parallel to the above mentioned activities. GIS has been used for the examination of change in water quality at ground and underground water sources, also for the solution proposals. A vector-based GIS software package ArcGIS ArcMap 8.1 and ArcMap?s Geostatistical Analyst was used in this study. Depending on geographical coordinates relative database management system has been formed. In addition noise measurement results and meteorological data at the working field have been added into GIS system. Following the formation of this management system, at the second step, numerical data analysis which are functions of GIS, positional inquiry, automationwise map, visualization, positional analysis, decision analysis and model analysis have been done. In this study, the determination of water hardness, electrical conductivity, sulfate, nitrite, nitrate, chloride, manganese, iron, zinc etc., the most common water quality parameters, was carried using Geographic Information Systems (GIS) a unique analytical tool within this area. By using the analysis system, prepare tables and charts for monthly water quality data, analyze these data statistically, and create water quality thematic maps based on several criteria. It is expected that this settlement suitability map of this area will provide valuable information to decision makers in many specific problems such as soil, water and noise pollution, planning, selections of water source etc.