An Investigation of the effect of the chain length of alanine esters (quests) on the pitch in some micellar liquid crystalline host phases
Bazı miselli sıvı kristal fazlarında alanin esterleri (konuk moleküller) zincir uzunluğunun heliks adım uzunluğuna etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 114221
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ACIMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kiral İndüksiyon, Miselli Mezofazlar, Kiral Konukların Etkisi IV, Chiral Induction, Micellar Mesophases, Effect of Chiral Guests
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET BAZI MİSELLİ SIVI KRİSTAL FAZLARINDA ALANİN ESTERLERİ (KONUK MOLEKÜLLER) ZİNCİR UZUNLUĞUNUN HELİKS ADIM UZUNLUĞUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Özacar, Şeyma Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mahmut ACIMIŞ Şubat 2001, 110 sayfa Bu çalışmada hidrofobik çift tabaka kalınlığının heliks döndürme gücü üzerindeki etkisi dört optikçe etkin konuk molekül ve üç optikçe etkin olmayan miselli sıvı kristal fazı kullanılarak incelenmiştir. Optikçe etkin konuk molekül olarak zincir uzunluğu C4, C6, C8 ve C-ıo olan L-alanin hidroklorür esterleri kullanılmıştır. Farklı zincir uzunluğuna (çift tabaka kalınlığına) sahip ana fazlar oktilamonyum klorür (OACI), desilamonyum klorür (DACI) ve dodesilamonyum klorür (DDACI) ile Na2SÛ4 ve su kullanılarak miselli sıvı kristaller elde edilmiştir. Konuk molekül, L-alanin hidroklorür butilesterin (L-ABE), kolesterik-izotrop faz geçiş sıcaklığını üç ana fazda da önemli şekilde düşürdüğü bulunmuştur. L-alanin hidroklorür hekzilesterin (L-AHE) de mgeçiş sıcaklığı üzerinde benzer etkisi gözlenirken L-alanin hidroklorür oktilester (L-AOE) ve L-alanin hidroklorür desilesterin (L-ADE) bu etkisinin daha az olduğu görülmüştür. Tüm ana fazlarda konuk molekülün zincir uzunluğu arttıkça heliks döndürme gücünün de arttığı bulunmuştur. OACI ve DACI ana fazlarındaki konuk moleküllerin heliks döndürme güçlerinin (HDGnin) birbirine yakın olduğu bulunurken DDACI fazında zincir uzunluğu C6 (L-AHE) dan büyük konuk moleküllerin HDGlerinin önemli şekilde arttığı gözlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında HDG üzerine konuk molekülün zincir uzunluğunun yanı sıra hidrofob çift tabaka kalınlığının da önemli etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF THE EFFECT OF THE CHAIN LENGTH OF ALANINE ESTERS (GUESTS) ON THE PITCH IN SOME MICELLAR LIQUID CRYSTALLINE HOST PHASES Özacar, Şeyma MSc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Mahmut ACIMIŞ February 2001,110 pages Four chiral guests and three achiral micellar liquid crystalline host phases have been used to investigate the effect of the thickness of the hydrophobic bilayer on the helical twisting power (HTP). The chiral guests were L-alanine hydrochloride esters with varied chain length C4, C6, C8 and Ci0. The host amphiphiles with different chain length were octylammonium chloride (OACI), decylammonium chloride (DACI) and dodecylammonium chloride (DDACI), which formed micellar liquid crystalline phases with Na2SÛ4 and water. In general, it was found that the chiral guest, L-alanine hydrochloride butylester (L-ABE), lowered immensely the chiral nematic-isotropic phase transition temperature in three host phases.L-alanine hydrochloride hexylester (L-AHE) showed also a similar behaviour with respect to transition temperature. This effect of the guests, L-alanine hydrochloride decylester (L-ADE) and L-alanine hydrochloride octylester (L-AOE), was less pronounced. It was established that the HTPs were increased as the chain length of the guest became longer in each host phase. Furthermore, all the chiral guests had an HTP of a comparable magnitude in OACI and DACI host phases, but the HTPs increased steeply up the chain length C6 (L-AHE) in DDACI host phase. These results indicate that besides the chain length of the chiral guests, the thickness of the hydrophobic bilayer has a significant effect on the HTPs.