Cycloaddition reactions of some pyrazole derivatives
Bazı pirazol türevlerinin siklo katılma reaksiyonları
  1. Tez No: 114220
  2. Yazar: SEVİL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3-dipoles, 1-Azadienes, dipolorophiles, dienophiles, cycloadduct, symmetry allowed reactions
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET BAZI PİRAZOL TÜREVLERİNİN SİKLO KATILMA REAKSİYONLARI ÖZCAN, Sevi! Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Danışmanı : Doç. Dr. Nihat Çelebi Şubat 2001, 104 sayfa Bu çalışmada 1,3-dipollerin ve 1-Azadienlerin çeşitli dipolorofillerle ve dienofillerle siklo katılma reaksiyonları araştırılmaktadır. 1,3-dipoller olarak, 1-Benzoil-2-fenilpirazolo-[1,2-a]pirazol türevleri bazı asetilenik dipolorofillerle çalışılmıştır. Bu betainler 1,7- ve 3,5- pozisyonlarında 1,3-dipol özellik göstermelerine rağmen beklenen siklo ürünleri vermediler. Bu durum moleküler orbital kuram ışığında açıklanabilir. Fenaçilpirazol türevleri 2,5-pozisyonlarında çeşitli dienofillerle 1-Azadien olarak reaksiyon verirler. 2jt-asetilenik dienofilleri D.M.A.D. ve D.E.A.D. nin 1 -fenaçilpirazol türevlerine katılmaları simetri izinli reaksiyonlardır ve termal olarak gerçekleşirler. 111Huckel hesaplamalarına dayanan teoritik yaklaşımlar, frontier moleküter orbital teori düzeyinde pirazol türevlerine çeşitli dipolorofillerin termal siklo katılmaların reaktivitelerinin açıklanmasında, rasyonalize edilmesinde ve tahmin edilmesinde güçlü bir araçtır. Anahtar kelimeler : 1,3-dipoller, 1-Azadienler, dipolorofiller, dienofiller, siklo katılmalar, simetri izinli reaksiyonlar. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CYCL0ADD1TI0N REACTIONS OF SOME PYRAZOLE DERIVATIVES ÖZCAN, Sevil M.Sc., Department of Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Nihat Çelebi February 2001, 104 pages In this study, the cycloaddition reactions of 1,3-dipoies and 1-Azadienes upon various dipolorophiles and dienophiles are investigated. 1-Benzoyl-2-phenylpyrazolo-[1,2-a]pyrazole derivatives as 1,3-dipoles have been studied with olefinic and acetylenic dipolorophiles. Although these betaines show 1,3-dipole character at 1,7- and 3,5- positions, they did not give any expected cycloadduct. This case can be explained on the basis of molecular orbital theory. Phenacylpyrazole derivatives react as 1-Azadienes at 2,5- positions with some acetylenic dienophiles. Additions of 27t-acetylenic dienophiles, D.M.A.D. and D.E.A.D., to 1 -phenacylpyrazole derivatives are symmetry allowed reactions and occur thermally.Theoretical approches based on Huckel calculations at the level of the frontier molecular orbital theory are to be a powerful tool for the explanation, rationalization, and estimation of the reactivity with the various thermal cycloadditions to pyrazole derivatives.