Manyetik alanların sınır elemanları yöntemi ile analizi
Analysis of magnetic fields with boundary element method
- Tez No: 114319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sınır Elemanları Yöntemi, Manyetik Alan, Manyetik Akı yoğunluğu, Manyetik Vektör Potansiyel
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MANYETİK ALANLARIN SINIR ELEMANLARI YÖNTEMİ İLE ANALİZİ D. Kaan YILDIRIM Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Müh. Anabilim Dalı 2001, Sayfa:61 Bu çalışmada, manyetik alan problemlerinin çözümünde kullanılan sınır elemanları yönteminin esası ve formülasyonu ele alınarak, açık demir nüveli bir bobinin sınır elemanları yöntemiyle iki boyutlu manyetik alan analizi yapılmıştır. Öncelikle problemi sağlayan tanım denklemi, ağırlıklı artıklar yöntemi ve Green teoremi kullanılarak, sınır integral denklemlerine dönüştürülmüştür. Manyetik vektör potansiyeller ve normale göre türevleri interpolasyon fonksiyonları ile ifade edildikten sonra sınır integral denklemi ayrıştırılarak sistem matrisi elde edilmiştir. Sınır şartları uygulandıktan sonra sınır bilinmeyenlerinden oluşan denklem sistemleri çözülerek düğümlerdeki manyetik vektör potansiyel ve türevleri hesaplanmıştır. Bütün sın bilinmeyenleri bulunduktan sonra istenen iç noktalardaki manyetik vektör potansiyel değerleri ve manyetik akı yoğunlukları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis ANALYSIS OF MAGNETIC FIELDS WITH BOUNDARY ELEMENT METHOD D.Kaan YILDIRIM Fırat University Graduate School of Naturel and Applied Sciences T|ûr\prfmprıt at h iar*f ti/^o [_ m lo/-»f rnm^ knmr\ûormrr 2001,Page:61 In this study, analysis of open iron cored coils has been done with using boundary element method which is used to solve magnetic field problems. Firstly, the definition equation of problem has been converted to boundary integral equation using weighted residual method and Green theorem. After magnetic vector potential and its normal derivative have been expressed with interpolation functions, system matrix have been obtained with decompositioning boundary integral equation. After applying boundary conditions, equation systems which have taken from boundary unknowns have been solved and magnetic vector potentials and derivations at the nodes of the boundary have been calculated. After founding all boundary unknowns,the values magnetic vector potential and magnetic flux densities at interior points have been calculated. Key Words : Boundary Element Method, Magnetic Field, Magnetic Flux Density, Magnetic Vector Potential.