Elazığ kenti katı atık depolama alanında oluşan sızıntı suyunun karakterizasyonu ve mevsimsel değişimi
The Characterization and seasional change of leachate occuring at solid waste landfill of Elazığ city
- Tez No: 114322
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER KOÇER (NACAR)
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı Atık, Düzensiz Depolama Sızıntı Suyu, Karakterizasyon, Mevsimsel Değişim, Solid Waste, Unsanitary Landfill, Leachate, Characterization, Seasional Change
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ELAZIĞ KENTİ KATI ATIK DEPOLAMA ALANINDA OLUŞAN SIZINTISUYUNUN KARAKTERİZ A S YONU VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ Hilâl ARSLANOGLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 80 Bu çalışmada, Elazığ kenti Düzensiz Katı Atık Depolama Alanında oluşan sızıntı suyunun karakterizasyonu belirlenmiştir. Sızıntı sularındaki KOİ, BOİ5 ve NH3-N gibi kirletici madde konsantrasyonları diğer klasik atıksulardaki değerlerine oranla oldukça yüksek olduğundan ve kirletici özellikleri depo yaşı ile değişim gösterebildiğinden dolayı, sızıntı sularının doğru bir şekilde karakterize edilmesi gerekmektedir. Çalışma kapsamında öncelikle arazi çalışması yapılarak, arazinin jeolojik ve hidrojeolojik şartları da göz önünde tutularak numune alınacak noktalar tespit edilmiştir. Aylık periyotta alınan numunelerin üniversitemiz laboratuarlarında yapılan analiz sonuçlarına dayandırılarak Karakterizasyon çalışması sonuçlandırılmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda, sızıntı suyunun pH değeri 8,07-8,55 ve KOİ (Kimyasal oksijen ihtiyacı) değeri 326,67 -3.833,3 mg/L mertebelerinde ve BOİ5 / KOİ oranı 0.33 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis THE CHARACTERIZATION AND SEASIONAL CHANGE OF LEACHATE OCCURING AT SOLID WASTE LANDFILL OF ELAZI? CITY Hilâl ARSLANOGLU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Scienses Department of Environmental Engineering 2001, Page: 80, In this study, the characterization of the leachate occuring from unsanitary solid waste landfiil of Elazığ city has been determined. Since the pollutants concentrations in leachate, such as COD, BOD5 and NH3-N are higher than in classic wastewater and characterization of leachate varies according to landfill age, the characterization of leachate should be properly determined. In the scope of this study; firstly, landfill characterization was carried out. Secondly, places where the samples were taken determined according to geological and hydrogeological structures. The samples were taken monthly and analysed in the laboratory of university. At the end of laboratory work, it has been found that the pH value of leachate is 8,07-8,55, COD value is 326,67 -3.833,3 mg/L and BOD5/COD ration is 0,33.