Mikrodalga devrelerin karakteristiğinin iki boyutlu TLM yöntemi ile analizi
The Analysis of two dimensional microwave circuit with the transmission line matrix method
- Tez No: 114327
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN BALIK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: TLM, Mikrodalga Devreler, Gauss Darbesi, İletim Hattı, TLM, Microwave Circuit, Gauss Pulse, Transmission Line
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fırat Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 74
Özet
I ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ Mikrodalga Devrelerin Karakteristiğinin İki Boyutlu TLM Yöntemi İle Analizi Ayhan AKBAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 64 Bu tezde elektromanyetik problemlerin çözümünde kullanılan sayısal yöntemlerden biri olan İletim Hattı Matris Metodu (TLM) ile iki boyutlu mikrodalga devrelerin analizi için gerekli ön bilgiler verilerek iki boyutta elektromanyetik dalga yayılımı incelenmiştir. İletim Hattı Matris Metodu (TLM) ayrıklaştırılmış Huygens prensibine dayanır. Huygens prensibi kartezyen formdaki Maxwell denklemlerinin alternatif bir formdur ve sonlu farklar yöntemi ile ayrıklaştırılmış Maxwell denklemlerini ifade eder. TLM yöntemi yapıyı uygun hücrelere böler ve bu hücreleri kapasite, İndüktans, direnç ile modeller. Birim hücredeki gerilimlerin ve akımların değişimi tek ve iki boyutlu yapılarda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT MASTER THESIS The Analysis of Two Dimensional Microwave Circuit with the Transmission Line Matrix Method Ayhan AKBAL Fırat University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Electrical Electronics Engineeering 2001, Page: 64 In this thesis, two dimensional time dependent electromagnetic wave propagation has been studied in order to analyze microwave circuit by using Transmission Line Matrix, which is one of the widely methods used in electromagnetic. The transmission Line Matrix is a well-know numerical technique based on the discrete model of Huygens principle. Huygens principle is an alternative form of the Maxwell's equations and finite difference method is a discrete form of Maxwell Equations. TLM divides the structure into cells and these cells one modeled in TLM by inductance, resistance and capacity the chance of voltage and current in an unit cell hence been used to model 2-dimensional structures.