Vic-dioksim türevlerinin sentezi, karakterizasyonu ve bazı geçiş metal komplekslerinin incelenmesi
Synthesis and characterization of vic-dioximes derivatives and investigation of some of its transition metal complexes
  1. Tez No: 114326
  2. Yazar: OSMAN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 1.3-dioksa aminler, Vic-dioksimler, Vic-dioksim kompleksleri, 3-dioxolane amine, Vic-dioximes, Vic-dioximes of complexes
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ VİC-DİOKSİM TÜREVLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE BAZI GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Osman GÜNGÖR Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 60 Bu çalışmada, 2 değişik yeni ligand ve bu ligandların bazı geçiş metalleri ile kompleksleri sentezlendi. Çalışmada elde edilen l,2-o-izopropiliden-4-aza-7-amino heptan (R4NH2) bileşiğinin (E,E) diklorglioksim ile reaksiyonundan 9,10-bis (hidroksiimino)-4,8,11,15-tetraaza-l,2,17,18-o-diizo-propiliden oktadekan (L1H2) ve 1,2- o-benzal-4-aza-6-amino hekzan (R2NH2) bileşiğinin anti-monoklorglioksim ile reaksiyonundan ise l,2-di(hidroksiimino)-3,6-diaza-8,9-o-benzal nonan (L2H2) ligandlan elde edildi. Daha sonra (L1H2) ligandının ve (L2H2) ligandının Ni(II), Cu(II), Zn(II) ve Cd(II) kompleksleri sentezlendi. Sonuç olarak iki yeni ligand ve sekiz kompleks sentezlendi. Bunların yapılan İR, ^-NMR, 13C-NMR, Magnetik susseptibilite ve elementel analiz ile aydınlatıldı. Ligand ve komplekslerin termal özellikleri TGA teknikleri ile karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MASTER THESIS SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION, OF VIC-DIOXIMES DERIVATIVES AND INVESTIGATION OF SOME OF ITS TRANSITION METAL COMPLEXES Osman GÜNGÖR Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 2001, Page: 60 In this work two new ligands and their transition metal complexes were synthesized. In the work performed 1,2-o-izopropilidene-4-aza-7-amino heptane (R1NH2) were reacted with (E,E)dichloro glyoxime and 9,10-bis(hydroxyimino)-4,8,ll,15- tetraaza-l,2,17,18-o-diizo-propilidene oktadekane (L1H2) ligand was obtained. l,2-o- benzal-4-aza-6-amino hexzane (R2NH2) was reacted with anti-monochloroglyoxime to obtain l,2-di(hydroxyimino)-3,6-diaza-8,9-o-benzal nonane (L2H2). Finally Ni(II), Cu(II), Zn(II) and Cd(II) metal complexes of these ligands mentioned above were synthesized. In conclusion, two ligands and eight complexes were synthesized. Their structure was determined with IR, H-NMR, C-NMR spectroscopy, magnetic susceptibility and elemental analyses. In addition, the thermal characterizations of ligands and their complexes were carriedet out by using TGA techniques.