Petrol boru hatlarında sürtünme kayıplarının azaltılması
Decreasing losses friction in petroleum pipe lines
  1. Tez No: 114395
  2. Yazar: TARKAN KOCA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN ÇITLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol, kimyasal madde (Arcopla), sürtünme kaybı, enerji, Petroleum, chemical agent, frictional loss, energy
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
m ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ PETROL BORU HATLARINDA SÜRTÜNME KAYIPLARININ AZALTILMASI Tarkan KOCA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 2001,Sayfa:74 Günümüzde akışkan iletiminde boru hatları veya boru sistemleri kullanılmak tadır. Bu boru sistemlerinin dizaynı en fazla verimi elde edebilmek için çok önemlidir. Boru hatları sistemlerinde“Kayıp Enerji”küçümsenmeyecek kadar çoktur. Bu kayıpları en aza indirmek için klasik yöntemlere ilave olarak özel kimyasal bileşimleri de kullanmak son zamanlarda uygulanan yöntemlerdendir. Bu çalışmamızda boru hattı boyunca akan akışkana polimer zincirli kimyasal maddelerin belirli oranlarda ilave edilmesiyle enerji kayıplarındaki azalma teorik ve pratik olarak araştırılmıştır. Yapılan çalışmada boru hatları boyunca meydana gelen enerji kayıpları tanıtıl mış ve bu kayıpların azaltılma yöntemleri incelenmiştir. Alamı kötü yönde etkileme ö zelliği olmayan polimer zincirli kimyasal maddelerin ilavesinin verim ve ekonomi açı sından sağladığı faydalar anlatılmıştır.Sonuç olarak petrole bir miktar kimyasal madde nin ilave edilmesiyle, boru hatlarında debinin %8 lere kadar arttığı görülmüştür. 465 numaralı projemi Fırat üniversitesi araştırma fonu desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DECREASING FRICTION LOSSES IN PETROLEUM PIPE LINES Tarkan KOCA Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 2001, Page:74 In our days, pipe lines or pipe systems for are used for transferring fluids. The design systems is very important in order to obtain the most efficient work.“Energy losses ”are very high in such systems. In order to minimize these losses, in addition to classical methods, special chemical are also used. Energy losses along the pipe lines were investigated theoretically and experimentally by adding different rates of polymer chain chemical articles to the fluid. In the study, Energy losses along the pipe were presented and the methods of decreasing the energy losses were investigated. The effects of the addition of polymer chemical articles which do not effect the flow on effectiveness and economy were studied.. As a result, it as observed that adding some chemical articles to petroleum increased the volume rate about %8 in pipe lines. This study was supported by FÜNAF under the contract of 465.