Çok kanallı imalatta yerleşim planlaması
Layout planning for multi channel manufacturing
- Tez No: 114402
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ATTİLA İŞLİER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Kanallı İmalat, Genetik Algoritmalar, Özlü Yerleşim, Bölmeli Yerleşim, Multi Channel Manufacturing, Genetic Algorithm, Holonic Layout, Fractal Layout
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
IV ÖZET Katı otomasyonla çok sayıda mal üretip sabit maliyetlerin daha çok parçaya paylaştırılmasını ve birim maliyetlerin düşmesini sağlayan yüksek kapasiteli üretim sistemleri, durağan ortamlardaki başarılarını günümüzün hızla değişen şartları altında sürdürememektedir. Tesis tasarımındaki ölçek ekonomisi kaygısının yerini giderek uyum gücü düşüncesine bırakması da, üretim hücresi gibi modüler üretim birimlerinin yaygınlaşmasına yol açmaktadır. Üretim hücresi uygulamalarının çoğalması ve kuramsal çalışmaların yoğunlaşması, bu alanda büyük bir bilgi birikimi oluşturmuş ve grup teknolojisine dayanan hücresel üretim yanında; özlü, bölmeli ve çok kanallı üretim sistemi kavramlarının da geliştirilmesini sağlamışta. Geleceğin üretim sistemlerinin yapı taşlarını oluşturması beklenen ve hücre, öz, bölme veya kanal gibi adlarla anılan bir üretim birimlerinin tasarımında ilk adım da, tezgah-parça gamlandırmalarının yapılması olmaktadır. Hücresel üretim ve türevlerinin uygulanabilirliğini ele alan bu çalışma, çok kanallı imalat sistemlerindeki üretim kanallarının düzenlenmesinde kullanılacak bir modelin kurulması ve bunu çözecek bir yöntemin geliştirilmesi üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunun için de öncelikle kaynaklarda kabul görmüş iki evreli bir model ele alınmış bu modeli oluşturan iki alt problem birleştirilerek, yeni ve bütünleşik bir model oluşturulmuştur. Daha sonra da bu modelin bir yapay zeka tekniğiyle çözümünü sağlayacak bir algoritma geliştirilmiştir. Geliştirilen bu algoritma, bir TurboPASCAL programı olarak kodlanmış, algoritmanın etkin ve verimli bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla parametrelerinin ve ölçütlere verilen ağırlıkların sistemli bir yolla belirlenmesi istenmiş, bu amaçla da Taguchi yöntemi ile analitik hiyerarşi sürecinden yararlanılmıştır. Algoritmanın bilinen bir probleme uygulanması ile kaynaklarda belirtilen çözümlerden daha iyi sonuçlar elde edilmiş, ayrıca geliştirilen programın daha büyük çaplı gerçek bir problemin çözümünde de kullanılıp önemli ölçüde kazançlar sağlanabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY High capacity production systems could reduce unit costs by distributing fixed costs to a large number of units, produced making use of hard automation. But they can't maintain the same performance they reached in relatively static environments, within today's highly volatile conditions. Replacing of fitness power notion with scale economy concept, increased the popularity of modular production units, like production cells, steadily. Widespread application of production cells and condensed theoretical research, provided a high knowledge accumulation in this field and led to develop novel concepts like holonic, fractal and multi channel production systems along side with the classical cellular manufacturing, based on group technology. The first step to design such structures expected to be building blocks of production systems of the future, like cell, holon, fractal or channel is the part - machine grouping. This study which handles the applicability of cellular manufacturing and especially its newly developed versions is focused on constructing a model to formulating the grouping problem in multi channel production systems and than developing an appropriate means to solve it. So a well-known two state model adopted from the literature is converted into an integrated structure by combining two sub problems which are the two pillars of original model. Then an artificial intelligence algorithm is developed to solve it. A genetic algorithm is constructed to be used by this purpose. And designing of appropriate chromosome structures and related genetic operators are necessitated to enable the algorithm to producer on the feasible solutions, as process proceeds. Additionally, determination of optimal parameters to run the algorithm effectively and efficiently and meaningful weights for criteria are also needed. A Taguchi method and analytical hierarchy process are used for these purposes. Better results are obtained by the algorithm on a well-known problem, taken from the literature. At the end, applicability and the potential gains of the algorithm on solution of a larger real life problem is also shown.