Dolgu barajlarda geçirimsizlik perdeleri ve Dalaman-Akköprü barajında yapılan uygulamalar
Uses of walls in earthfill dams and applications in foundation of Dalaman-Akkopru dam
- Tez No: 114403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Earthfill dams, foundation soil, grout curtain, permeability, slurry trench, seepage
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
IV ÖZET Bir geçirimli temel birimi içinde oluşan sızma, bu geçirimli zemin içinde oluşturulan bir katof perde ile kontrol edilebilir. Bu katof perde; balçık hendeği, beton diyafram duvar, enjeksiyon perdesi, kesişen kazıklar ve ince perde duvar şeklinde oluşturulabilir. Bu perdelerin performansı, kendi permeabiliteleri ve derinlikleri ile değerlendirilir. Bu perdeler; sızma yolunu uzatmak suretiyle sızan suyun miktarının kontrolünde ve çıkış hidrolik eğiminin düşürülmesi ile stabilitenin sağlanmasında önemli ölçüde rol oynar. Bu elemanların bir veya birkaçının inşası ile mutlak bir iyileştirme beklenmemelidir. Ancak, katofun bütünüyle geçirimsiz birime girdiği durumda, sızma basınçları kontrol altına alınabilir. Bu tezde, dolgu baraj temel birimlerinde inşa edilen enjeksiyon perdesi, balçık hendeği, ince perde duvar ve jet enjeksiyonu gibi yöntemler değerlendirilmekte, bu yöntemlerin uygulama esaslarına değinilmekte ve bazı örnekler sunulmaktadır. Bu yöntemlerin zemin cinsine göre avantaj ve dezavantajları anlatılmakta ve kullanılan ekipmanlara değinilerek proje maliyetindeki yeri anlatılmaktadrr. Bu çalışmada, ayrıca halen ülkemizin inşa edilmekte olan en büyük dolgu barajlarından biri olan, kaya dolgu tipinde ve temelden 162 metre yüksekliğe sahip Dalaman - Akköprü Barajı temel zemininde yapılan uygulamalar sunulmaktadır. Baraj m memba ve mansap batardoları altında bulamaç hendeği yöntemi ile inşa edilen perdeler ve baraj gövdesi altında inşa edilen enjeksiyon perdesinin tasarım ve inşa yöntemleri tartışılmakta ve kontrol kriterleri değerlendirilmektedir. Anahtar kelimeler : Bulamaç hendeği, dolgu baraj, enjeksiyon perdesi, permeabilite, sızma, temel zemini
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The seepage in a permeable foundation can be controlled by a cut-off wall. This wall is constructed by different methods such as slurry-trench, concrete diaphgram wall, grouting curtain, intersecting piles and sheet piling wall. Performances of these methods are evaulated with their permeabilities and depths. These walls have a great role for controlling the amount of seepage by lenghtening its path and for providing the stability by reducing the outlet hydraulic gradient. An absolute impermeability can be provided by considering one or combined ones of them. However, seepage pressures developed on the downstream part of dams are absolutely controlled, when the cut-off wall is extended to impermeable soil. In this thesis, the cut-off walls as considering their uses in earthfill dams as grout curtain, slurry trench, thin wall and jet grouting are analysed, construction principles are explained and some examples are given. Advantages and disadvantages of these methods, their costs as based on construction equipments are explained, in details. Besides these, applications in foundation of Dalaman-Akköprü Dam that is still one of the largest fill type dams under construction in Turkey are reanalysed.“Dalaman-Akköprü Dam”is a rock fill type dam and has a height of 162 meters from the base. The design and construction methods of slurry trenches below the upstream and downstream coffferdams and grout curtain below the dam body are discussed and control criterias are evaulated.