Eskişehir fay zonunun İnönü-Dodurga segmentinin neotektonik özellikleri
Neotectonic features of the İnönü-Dodurga segment of the Eskişehir fault zone
- Tez No: 114451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALTUNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Neotektonik, Eskişehir fay zonu, İnönü-Dodurga fay segmenti, Aktif fay, İnönü havzası, Neotectonic, Eskişehir fault zone, İnönü-Dodurga fault segment, Active fault, İnönü basin
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
IV ÖZET Neotektonik dönemde, Anatolid-Torid platformu üzerinde gelişen BKB-DGD doğrultulu Eskişehir fay zonu, Ege-Batı Anadolu bloğunu kuzeydoğuda Orta Anadolu bloğundan ayıran sağ yönlü doğrultu atım bileşenli normal bir fay zonudur. İnceleme alanının temelini, Anatolid-Torid platformunun kuzey kenarında yer alan Tavşanlı Zonu'na ait metamorfık kayaçlar ve bunları tektonik olarak üzerleyen ofiyolitik kayaçlar oluşturur. Çalışma alanının kuzeydoğusunda yüzeyleyen Sakarya kıtasına ait çeşitli metamorfik kayaçlarla Tavşanlı Zonu'nu birbirinden ayıran İzmir- Ankara-Erzincan kenet zonu Orta-Üst Miyosen çökelleri tarafından örtülmüştür. Konglomera, kumtaşı, marn ve gölsel kireçtaşlarıyla temsil edilen Orta-Üst Miyosen çökelleri dar alanlarda andezitik-bazaltik lav ve piroklastik arakatkılan da içermektedir. Eskişehir fay zonunun İnönü-Dodurga segmenti, İnönü-Dodurga dolayında yaklaşık KB-GD ve D-B doğrultusunda görülür. İnceleme alanında yer alan KB-GD doğrultulu sağ yönlü doğrultu atımlı faylar, aktif olan İnönü-Dodurga segmenti tarafından kesilmektedir. İnönü-Dodurga fay segmentinde görülen su kaynakları ve asılı vadiler, fayın neotektonik dönemdeki aktivitesini desteklemektedir. Jeofizik verileri, İnönü havzasını kuzey ve güneyden sınırlayan gömülü fayların varlığını belgelemektedir. İnönü-Dodurga fay segmenti üzerinde tarihsel ve aletsel deprem kayıtlarında önemli bir depreme rastlanmamasına karşın Eskişehir fay zonu üzerinde, son yüzyıla ait aletsel verilere göre magnitüdü 4 ve üzerinde pekçok depremin meydana geldiği bilinmektedir. Bunlar içerisinde, 20 Şubat 1956 Eskişehir depremi ( M=6.4 ) bu yüzyılda meydana gelen en büyük depremdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The WNW-ESE trending Eskişehir fault zone developes on the Anatolid-Torid platform in the neotectonic period. The Eskişehir fault zone which separates the Aegean-western Anatolian block from the central Anatolian block is a normal fault zone with a right lateral strike-slip compenent. The basic units in the study area are metamorphic rocks relating to Tavşanlı Zone in the north margin of the Anatolid-Torid platform and ophiolitic rocks overlying metamorphic rocks tectonically. Middle and Upper Miocene sediments cover the Izmir- Ankara-Erzincan Suture Zone which separates the various metamorphic rocks of the Sakarya Continent from the Tavşanlı Zone in the study area. Middle and Upper Miocene sediments consist of conglomerate, sandstone, marn and lacustrine limestones. These sediments locally include andesite-basalt lav and pyroclastics materials. The İnönü-Dodurga segment of the Eskişehir fault zone is characterized by several faults and their trend change between E-W and NW-SE around İnönü-Dodurga. In the investigation area, the NW-SE trending right lateral strike-slip faults are cut by the active Înönü-Dodurga fault segment. Hanging valleys and springs located on the İnönü-Dodurga fault segment are evidence for the neotectonic activity of the İnönü- Dodurga segment. In addition, geophysics profile revealed existence of buried faults along both the north and south margins of the İnönü basin. There is no major earthquake record on the İnönü-Dodurga fault segment in the historical earthquake catalogues and instrumental period. However, a lot of small and moderate size earthquakes ( M>4 ) occured on the Eskişehir fault zone in the 20th century and the 20th February 1956 Eskişehir earthquake ( M=6.4 ) was the largest event in this century.