Uçucu küllü, lifli beton kompozitinde lif tipinin beton özelliklerine etkisi
Effects of fiber type on concrete properties in fly ashed, fiber reinforced concrete composite
- Tez No: 114459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, Lifler, Uçucu Kül, Concrete, Fibers, Fly ash
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Bu çalışmada amaçlanan gelişmekte olan beton teknolojilerinden biri lifli betonların gelişimini takip etmek bilmen bilgileri güncellemek ve bu liflerin termik santrallerin atık malzemesi olan ve ülkemizde halen kullanımı yaygın olmayan uçucu küllerle beraber kullanılmasının getireceği mekanik özelikleri incelemektir. Bu amaca ulaşmak için bir kaynak taraması yapılmış ve daha sonra beton karışımları hazırlanmış ve deneme betonları üretilmiş çıkan sonuçlar doğrultusunda yapılacak deneyler için numuneler üretilmiş ve deneyler sonucu çıkan veriler değerlendirmiştir. Günümüzde uçucu küllerin kullanılması ekonomik ve çevresel yönden çok önemli olmaktadır. Bu nedenle günümüzün en önemli yapı malzemesi olan betonların içerisinde atık malzemelerin kullanılması büyük ölçüde önem kazanmaktadır. Yapılan çalışmada üç çeşit lif kullanılmıştır. Bu lifler değişik malzemelerden elde edilmektedir. 1. seri betonlarda lif kullanılmamış, 2. seri betonlarda ipliksi görünümlü polipropilen lifleri (PPI lifleri), 3. seri betonlarda kumaşsı görünümlü polipropilen lifleri (PPII lifleri), 4. seri betonlarda çelik lifler kullanılmıştır. Yapılan tüm çalışmalar ve araştırmalarda uçucu kül katkılı liflerle güçlendirilmiş betonlarda lif ve uçucu kül ilavesinin taze ve sertleşmiş beton özeliklerine etkileri bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY The aim of this study is to follow up the fiber reinforced concrete development which is one of the concrete technologies that has been developing; to revise information that has been known so far and to search the mechanical properties which are existed due to the fact these fibers are used with the fly ashes which are the waste material of the thermal power station and are common in country. To be able to reach this aim, the literature has been researched and concrete mixtures have been designed and testing concrete has been produced, samples have been produced for the experiments, which will be done due to results, and the data's that has been taken from the result of experiments has been evaluated. Today the use of fly ashes carries economical and environmental importance. Because of using the waste materials in concrete which is a structural material, gain importance recently. Three types of fiber were used in the study. This fibers are produced by different kinds of materials. In the first series of concretes the fiber was not used. In the second series of concretes thread looking polypropylene fibers (PPI fibers), in the third series of concretes fabric looking polypropylene fibers (PPII fibers), in the fourth series of concretes steel fibers are used. In all studies and researches, it is tried to find that the effects of fiber and fly ash addition on of fresh and hardened concrete properties in fly ash added fiber reinforced concretes.