Hatay bölgesinde koyun yetiştiriciliğinin mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri
Current sheep production in Hatay province with problems and solutions
- Tez No: 114484
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hatay, Sheep production, Awassi, Fanner's Social Structure
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET HATAY BÖLGESİNDE KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Bu çalışmada, Hatay bölgesinde koyun yetiştiriciliğinin mevcut durumu, teknik, ekonomik ve yapısal özellikleri araştırılmıştır. Araştırmada Hatay bölgesinde 108.000 baş koyun bulunduğu ve yetiştiricilerin büyük çoğunluğunun geleneksel yöntemlerle koyun yetiştirdikleri tespit edilmiştir. Bölgedeki koyun yetiştiricilerinin % 61.4'ü süt, % 29.3'ü besi ve % 9.9'unun süt ve besi amaçlı üretim yapmaktadırlar. Hatay bölgesindeki mevcut koyun populasyonunun % 76.4'ü İvesi, % 22.6'sı diğer koyun ırklarından oluşmaktadır. Yetiştiricilerin %30'u ağıl, % 1.4'ü mera, % 65.7'si ağıl ve mera, % 2.8'i göçer koyunculuk yaptığı tespit edilmiştir. Çalışmada ele alınan işletmelerde görülen en önemli sorunlar, üretilen ürünlerin değer fiyatla pazarlanamaması, çayır meraların yetersizliği, yem fiyatlarının yüksek olması, sermaye yetersizliği, kredi sağlanmasında ve miktarında yetersizlik, sağlık problemleri ve çiftçilerin organizasyonundaki eksiklikler olarak tespit edilmiştir. 2001, 6 sayfa Anahtar Kelime : Hatay, Koyunculuk, İvesi, Çiftçinin sosyal yapısı
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT CURRENT SHEEP PRODUCTION IN HATAY PROVINCE WITH PROBLEMS AND SOLUTIONS In this study, the technical, economical and structural characteristics of present sheep production in Hatay region were investigated. According to the data obtained, there are 108.000 sheep in Hatay region. The most of the farmers practise the traditional sheep production systems. Among the examined farms, 61.4 % produce milk, 29.3 % produce meat and 9.9 % produce both milk and meat. The distribution of sheep breed in Hatay region are 79.4 % of Awassi and 20.6 % of others. While 30 % of the farmers are housing their sheep, 1.4 % keep on pasture,65.7 % use housing + pasture. Only 2.8 % of farmers practice transhumance. The constraints in sheep production in the region are as follows; limited pasture available, high cost of feed, lack of credit and funding, getting low price for products and lack of organisation among farmers and control of disease. 2001, 6.H pages