Kalıp elemanı olarak kullanılan DINX155CrVMo12.1(1.2379) takım çeliğinin ısıl işlemli ve ısıl işlemsiz durumda mikroyapı ve kullanım ömrünün incelenmesi
The Inspection of micro granul and using life of tool steels DINX155CrVMo12.1(1.2379) with heat treatment and without heat treatment, which is used as a die component
  1. Tez No: 114485
  2. Yazar: CAVİT FATİH ACER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. MUSTAFA YILDIRIM, YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH KEÇECİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk iş takım çeliği, mikroyapı, ısıl işlem, aşınma davranışları, Cold work steels, application areas, heat treatments, wear behavior
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Günümüz endüstrisinin her kolunda yüksek hız ve kaliteli üretim, bir yaşam kuralı haline gelmiştir. Bilindiği gibi işçilik, makina amortismanları ve yan giderler üreticiyi dayanma zamanı en yüksek olan takımları kullanmaya zorlamaktadır. Bu sebeple üstün nitelikli takım, çeliklerinin kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Soğuk iş takım çelikleri içerisinde, konvansiyonel yöntemlerle üretilen bir çelik olan X 155 Cr V Mol2 1 (1.2379) çeliğinin oldukça önemli bir yeri vardır. 1.2379 yüksek kalıp performansı ile pratikte bir çok kullanım alanı bulmuştur. Yüksek aşınma, tokluk, basınca dayanıklılık, yüksek sertlik, sertleştirme sonucu ölçü ve ısıl işlemde mükemmel boyutsal kararlılık, yüksek meneviş sıcaklığına dayanıklılık, kesme esnasında kesici ağız dökülmezliği, problemsiz taşlanabilme özelliği ve % 12' lik Cr içeriği ile diğer soğuk iş takım çeliklerinden farklılık gösteren ideal bir çeliktir. Tez olarak sunulan bu çalışmada takım çelikleri ve soğuk iş takım çeliklerinin genel özellikleri anlatılmış ve önemli bir soğuk iş takım çeliği olan X 155 Cr V Mo 12 1 (1.2379) soğuk iş takım çeliğinin üretim safhaları, kimyasal bileşimi, ısıl işlemi, aşınma davranışları, mekanik özellikleri, mikroyapı özellikleri ve kullanım alanları incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda malzemenin ısıl işlem özellikleri, aşınma davranışları, metalografık yapısı, çentik darbe dayanımı, çekme dayanımı gibi özellikleri tespit edilmiş ve sonuçlar tartışılıp irdelenmiştir. 2001,110 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Quality and fast production play an important role in every industry fields in recent years. Workmanship, amortizing of machinery and several expenditures, force the producers to use tools having longer life. Because of this reason, the use of high quality work steel becomes a necessity. DIN XI 55 Cr V Mo 12 1 (1.2379) steel, which is produced by conventional methods, has special place among the cold work steels. 1.2379 has a wide range of application owing high die to its performance. It differs from other work steels by, high resistance to wear, toughness, resistance to pressure, high hardness, good dimensional stability, resistance to high annealing temperature, easy in grinding and also %12 Cr in its composition. This thesis contains general properties of tool steels and cold working tool steels. Production steps, chemical composition, heat treatments, wearing behavior, mechanical properties and application areas of X 155 Cr V Mo 12 1 (1.2379) are also mentioned. Several properties of 1,2379 cold working steel, such as the effect of heat treatment properties, wear behavior, impact notch resistance and tensile properties was determined and the results were discussed. 2001, 110 page