Afşin-Elbistan uçucu külünün beton içinde kullanılabilirliği ve hızlandırılmış kür uygulaması
The Use of Afşin-Elbistan fly ash in concrete and its response to accelerated curing
  1. Tez No: 114494
  2. Yazar: CAHİT BİLİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: High calcium fly ash, Strength, Accelerated curing
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Yüksek oranda kalsiyum içeren standart dışı bir uçucu külün beton içinde kullanılabilirliğini araştırmak üzere bir laboratuar çalışması yürütülmüştür. Aynı uçucu külün hızlandırılmış kür karşısındaki davranışı da incelenmiştir. Üç farklı bağlayıcı dozajında, su/bağlayıcı oranları 0,40 ve 0,87 arasında değişen, toplam 48'den fazla beton karışımı hazırlanmıştır. Uçucu külün normal Portland çimentosunu %0, %15, %30, ve %45 yer değiştirme oranlarında ikamesiyle üretilen ve nemli ortamda kür edilen betonların 28 günlük ve 3 aylık basınç dayanımları ölçülmüştür. ASTM ve Türk Standartlarında göre uygulanan ılık su metodu ve kaynar su metodu ile hızlandırılan beton basınç dayanımları da ölçülmüştür. Uçucu külün standart dışı olması gerçeğine rağmen, laboratuar sonuçları bu külün %15 ve %30 yer değiştirme oranları arasında ağırlıkça çimentoyu ikame ederek beton içinde kullanılabileceğini göstermiştir. Çünkü uçucu kül içeren betonlar sadece Portland çimentosu ile üretilen betonlara yakın ya da daha yüksek dayanım geliştirmiştir. Laboratuar çalışması sonuçları, ılık su ve kaynar su hızlandırılmış kür metotlarının uçucu kül içeren betonların basınç dayanımlarının %85 korelasyon katsayısıyla tahmin edilebilmesinde kullanılabileceğini göstermiştir. Dayanım tahmininde, kullanılan uçucu kül miktarının önemsiz olduğu bulunmuştur. Ilık su metoduyla kaynar su metodu arasındaki ilişkinin %93 korelasyon katsayısı ile doğrusal formda olduğu anlaşılmıştır. 2001, 128 sayfa. Anahtar Kelimeler : Yüksek kalsiyumlu uçucu kül, Dayanım, Hızlandırılmış kür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An experimental work was carried out to investigate the use-of a non-standard high calcium fly ash in concrete. The response of the same fly ash to the accelerated curing was also explored. With three different cementitious material contents, a number of more than 48 concretes were produced. The water/binder ratios were varied from 0,40 to 0,87. Compressive strengths of the moist cured cube specimens cast from the concrete mixtures made with 0%, 15%, 30% and 45% replacement of normal Portland cement with fly ash were measured at 28 days and 3 months. Accelerated compressive strengths were also measured using warm-water and boiling-water method in accordance with the relevant ASTM and Turkish Standards. Despite the fact that the fly ash used was a non-standard, the laboratory test results showed that it could be utilized in concrete production at a replacement level between 15% and 30% by weight basis because fly ash concrete developed higher or comparable compressive strength than that of corresponding normal Portland cement concrete. The laboratory test results also indicated that accelerated curing could be used to predict the compressive strength of fly ash concrete with 85% correlation coefficient. The amount of fly ash was found to be immaterial in the strength prediction. The relation between warm-water method and boiling-water method was of linear form with 93% correlation coefficient.