Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde Türk inşaat sektörü
The Current state of Turkish construction industry within full membership process to European Union
  1. Tez No: 114493
  2. Yazar: UMUT NACİ BAYKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Customs Union, European Union, Turkish construction sector, rivalry conditions, international Turkish contractors
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde, ülke ekonomisinin ve inşaat sektörünün mevcut durumu ve üyelik sağlanırsa dahil olunacak Avrupa Ortak Pazarı'ndan Türk inşaat sektörünün ne şekilde etkileneceği araştırılmıştır. Bölgeselleşme sonucu ortaya çıkan pazarlardan arzu edilen kazançların elde edilebilmesi ve taleplerin değerlendirilebilmesi için, öncelikle sektörel açıdan oluşacak yeni koşullar incelenmelidir. Dış pazar gereksinimlerinin önceden saptanabilmesi, rekabet gücünü arttıracak ve sonuçta iş yapılabilecek ülke sayısının artmasını sağlayacaktır. Yeni pazar olanaklarının araştırılmasında, dünyadaki makroekonomik ve siyasi gelişmeleri, pazar olarak görülen ülkelerin kalkınma politika ve hedeflerini incelemek, günümüz rekabet koşullarında kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bunlar göz önünde tutularak, öncelikle Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler, inşaat sektörünü ilgilendiren mevzuat uyum çalışmaları, ekonomik ve sektörel farklılıklar literatür bulguları ile tartışılmaktadır. Literatüre ek olarak yapılan ankete ait bulgular, öncelikle yurtdışına hizmet ihraç edebilen ve önemli dış ticaret bağlan olan büyük inşaat firmalarının, Gümrük Birliği'nden beklenen etkileri görmediklerini göstermektedir. Firmalar, Avrupa Birliği tam üyeliğinin yurtiçinde yaratacağı yeni rekabet ortamının yüksek kalite, ileri teknoloji ve firma birleşmeleri yolunda çalışmalar gerektirdiğinin de bilincindedir. Fakat, temel olarak Avrupa Birliği tam üyelik sürecindeki mevzuat uyumunun beklenen hızda olmaması nedeniyle, Türk inşaat sektöründe yeterli bilgi birikimi henüz oluşmamış ve gereken stratejiler belirlenmemiştir. Bunun yanında, zaten Türk firmaların uluslararası pazarlardaki başarılarının kaynağı, uyguladıkları strateji de değildir. Günümüze kadar üstlenilen uluslararası işlerde coğrafi, tarihi, dini, sosyal ve kültürel yakınlık ile birlikte, şans faktörünün ön plana çıktığı görülmektedir. Avrupa Birliği pazarının da, talep ve rekabet koşullan sebebiyle Türk müteahhitlerine yüksek kazanım vaadi yoktur. 2001, 94 sayfa. Anahtar Kelimeler : Gümrük Birliği, Avrupa Birliği, Türk inşaat sektörü, rekabet koşullan, uluslararası Türk müteahhitleri.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT This research is mainly concentrated on the current situation of Turkish economy and Turkish construction sector on the way of full membership of European Union. Expectations on the results of integration with European Union, on Turkish construction sector are also examined. To evaluate the demands from the markets mat are the results of local integrations, primarily, the sector's new conditions should be examined to obtain the desired profits. Thus, pre-determination of the requirements of new international markets would increase the competition power of a country, hi the quest of determination of the new market opportunities, pursuing macroeconomic and political changes in the world and examining the development policy and targets of the possible market countries, is a must and cannot be neglected under today's rivalry circumstances. In the light of the above stated, relations between Turkey and European Union, efforts on according construction sector's regulations, and economical and sector based differences, have been discussed through the literature survey results. The results of the questionnaire, has been carried out in this work, showed that, contrary to the expectations, big construction firms that export services and have important international economical ties have not benefited from Customs Union. These firms are aware of that the new rivalry conditions in the national market, under full membership status, would require additional efforts to achieve higher quality, advanced technology and company marriages. However, delays on the works to accord construction sector's regulations with European Union have resulted in lack of both knowledge acquisition and required strategies whhin Turkish construction sector. On the other hand, strategy formulation has never been the reason for the success of Turkish companies within international markete. Together with geography, religion, historical, social and cultural closeness, luck has been the main factor that lay behind the success of international works up until now. Additionally, due to the demand and rivalry conditions, European Common Market does not promise high profits to Turkish contractors. 2001, 94 pages.