Frekans seçici yüzeyler
Frequency selecting surfaces
  1. Tez No: 114496
  2. Yazar: ŞENGÜL GÖNÜLAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frekans seçici yüzeyler (FSY), chiral
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Bu çalışmada; yalıtkan bir levha üzerine iletken kare halkaların periyodik olarak yerleştirilmesiyle oluşturulan yapının yansıma ve iletim katsayıları hesaplandı. Bir chiral ortamda saçılan elektrik ve manyetik alanların enine bileşenleri chiral dilim içinde sağ el ve sol el dairesel polarizasyonlu, dışında ise TE ve TM modlan olarak ifade edilmişlerdir. Levha üzerine, kare halkalar periyodik olarak yerleştirilmiştir. Söz konusu problemin periyodik olmasından dolayı elektrik ve manyetik alanlar, Floquet modları cinsinden yazılmıştır. Bir birim hücre üzerinde Floquet modlarının dikgen özelliğinin sınır şartlan ile birleştirilmesi, gelen düzlemsel dalganın bk iletken eleman üzerinde oluşturduğu bilinmeyen akım yoğunluğu cinsinden bir integral denklemi elde edildi. Bilinmeyen akım yoğunluğu temel fonksiyonlar cinsinden yazılıp moment metodu kullanılarak bulunmuştur. Bilinmeyen akım katsayıları matrisin tersinin alınmasıyla elde edildikten sonra chiro-FSY'lerin yansıtma ve geçirgenlik katsayıları hesaplandı. Sonuç olarak yansıma ve iletim katsayıları chirality admittansının, levha kalınlığının ve dielektrik sabitinin farklı değerleri için frekansa bağlı olarak elde edildi. 2001, 69 Sayfa.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work; the analysis of FSS has been carried out. The FSS could be obtained by replacing an insulator plate and its construction some planar substances that has got any shape on an insulator plate, in this work; the examined surface is obtained by replacing a chiral plate that has got a different structure. In a chiral media only right hand and left hand polarized planar waves can propagate. Therefore, in such a media, if the horizontal components of scattered electric and magnetic field are right hand and left hand polarized wave and out of İt; they are known as TE and TM Ftoquet modes. On the plate, the square loops are replaced periodically on the XY plane. Because of the periodic problem; the electric end magnetic field are written as ftoquet mode types. On a umt cell, the combination of the orthogonality of fioquet modes with boundary conditions give an integral equation of the coming planar wave on a conducting element. The unknown eurrent densities are» then» solved with moment method by writing as the type of bask functions. After finding current coefficients by taking the inverse of matrix» the reflecting and transmitting coefficients of chiro FSS are calculated. Finally, the graphs reflecting and transmitting power coefficients are drawn as different values of çhirality admittance; plate thickness and dielectric constants, 2001, 69 pages. Keywords; Frequency selecting surfaces (FSS), chiral