S-7 400 PLC kullanılarak gerçeklenebilen bir sürekli çelik döküm makinesinin windows tabanlı WINCC SCADA arabirimi ile otomasyonu
The Automation of a continuous casting machine by a windows based scada interface programme (WINCC) using an S7-400 PLC
  1. Tez No: 114497
  2. Yazar: İZZET ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Automatic control, PID parameters, PLC, SCADA systems, industrial communications
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu çalışmada, sürekli çelik döküm makinalarının işletme güçlüğünü azaltmak amaç edinilmiştr. Sürekli döküm makinalarının çalışma şartları ve özellikleri araştırılarak makinanın otomatik olarak kumanda edilebilmesini sağlayan teknikler araştırılmıştır. Otomatik kumandanın temel prensiplerinden olan, PID kontrol metodu seçilmiş, P, I, ve D parametreleri deneysel metotlarla tespit edilmiştir. S7-400 PLC kullanılarak, gerekli donanımlar kurulmuş, işletmeye cevap verebilecek bir yazılım ve donanım ile sistem çalıştırılmıştır. SCADA arabirim sistemleri araştırılarak, özellikleri tartışılmış, WinCC isimli SCADA arabirimi ile kurulan sistemin kontrol ve kumandasına olanak tanıyan bir program yazılarak, uygulanmıştır. Geliştirilen kontrol sistemi ve yazılan PLC ile SCADA programları gerçek bir makina üzerinde çalıştırılarak sonuçlar ortaya konulmuştur. Elde edilen ve çalıştırılan sistemin prosese katkıları gözlenmiş ve geliştirilen kontrol sistemiyle de hem çelik döküm prosesi kolaylaştırılmış, hem de üretilen çelikte beklenen kaliteye ulaşılabilinmiştir. Efektif bir kullanımın sonucu olarak makinanın verimliliğinin ve karlılığının artacağı da ortaya konmuştur. 2001, 69 sayfa Anahtar kelimeler : Otomatik kontrol, PID parametreleri, PLC, SCADA sistemleri, endüstriyel haberleşme.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT In this study, it was aimed to reduce the operative difficulties of continuous steel casting. Working condition and specifications of CCM (continuous casting machine) were researched. The techniques for controlling of the CCM automatically were also determined. The P, I and D parameters of PID control, which is one of the basic principals of automatic control, were found by experiments. These parameters were uploaded to the system and the system controlled the electro-pneumatic valves according to these figures. Siemens' S7-400 PLC is used in the system. The necessary software was developed and uploaded to the system. The SCADA interface systems were researched and the specifications of them were discussed. Via WinCC SCADA (a supervisory control and data acquisition user program), a control program was developed and uploaded. The improved control system and software of the PLC and SCADA programs were applied to a real CCM and the results were acquired. The final systems' improvements on the process had been observed and outstanding results on the control systems' usage and the desired steel quality have been obtained. As a result of effective employment of CCM, an increase on the efficiency and the profitability can be obtained. 2001, 69 pages