Hatay ili koşullarında farklı sıra arası mesafelerine uygun keten (linum usitatissimum L.) çeşitlerinin belirlenmesi
Determination of the suitable flax cultivar for at different row spacins under Hatay ecological conditions
- Tez No: 114502
- Danışmanlar: PROF.DR. NECMİ İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Flax (Linum usitatissimum L.), row spacing
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET HATAY İLİ KOŞULLARINDA FARKLI SIRA ARASI MESAFESİNE UYGUN KETEN {Unum ustiatissimum L.) ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışma, 1999-2000 kışlık yetiştirme mevsiminde Muştala Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüne ait deneme alanında yapılmıştır. Deneme, üç tekrarlamak olarak bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuştur. Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi, Ziraat fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünden temin edilen San-85, 167, 184, 188 keten çeşitleri ve hattı kullanılmıştır. Ekim 30, 45, 60 ve 75cm olarak 4 farklı sıra aralıklarında gerçekleştirilmiştir. Sıra aralıkları ana parselleri, çeşitler alt parselleri oluşturacak şekilde kurulmuştur. Çalışmada bitki boyu, teknik sap uzunluğu, dal sayısı, kapsül sayısı, kapsül başına tohum ağırlığı, bitki verimi ve tohum veriminin farklı sıra aralıklarında önemli farklılıklar oluşturduğu; yağ içeriği, yağ verimi ve 1000-tane ağırlığının farklı sıra aralıklarında önemli farklılık oluşturmadığı saptanmıştır. En yüksek verim 119,3 kg/da ile 30 cm sıra arasında 184 keten hattından elde edilmiştir. En düşük verim 62,83 kg/da ile 75 cm sıra arasında 188 keten çeşidinden alınmıştır. 2001, 50 sayfa Anahtar kelimeler : keten (Linum usitatissimum L.), sıra arası.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE SUITABLE FLAX CULTIVAR FOR AT DIFFERENT ROW SPACINGS UNDER HATAY ECOLOGICAL CONDITIONS This study was conducted in the experimental area of- Field Crop Department of Agricultural Faculty of the University Mustafa Kemal as a winter crop in 1999-2000. The trial was set on Split Block Desing with three replications. In this study, San-85, 167, 184, 188 flax cultivars and lines was used as material which were obtained from Field Crop Department of Agricultural Faculty of University Ankara. Flax cultivars and lines were sown 4 different row spacings, as 30cm, 45cm, 60cm and 75cm. Plot lenght was 5m and each plot had 4 rows. In this study, plant height, technical stem lenght, number of branches, number of capsules, number of seeds per capsule, weight of seeds per capsule, plant yield and seed yield were effected by different row spacings; but 1000 seeds weight, oil content and oil yield were uneffected by different row spacings. The highest seed yield was obtained from 184 flax line at 30 cm row spacing as 119,3 kg/da. The lowest seed yield was obtained froml88 flax cultivar at 75 cm row spacing, as 62, 87 kg/da. 2001, 50 pages