Radyoaktif elementlerin endüstriyel alanda kullanılması
Used to radioactive elements at industrial area
  1. Tez No: 114501
  2. Yazar: MUHAMMET ŞÜKRÜ MISIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİR GÖKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radioactive spector, Nuclear techniques, Radiography, Abrasion measurements, Radioisotopes
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET RADYOAKTİF ELEMENTLERİN ENDÜSTRİYEL ALANDA KULLANILMASI İlerleyen teknolojinin nükleer tekniklere olan ihtiyacı her geçen gün hızla artmaktadır. Özellikle endüstriyel proses ve kalite kontrol da ekonomik, pratik ve duyarlı kontrol ve üretim sistemleri araştırılmakta ve en uygun olanları tercih edilmektedir. Nükleer reaksiyonları ve radyasyonları faydalı ve zararsız bir alet olarak endüstrinin emrine vermek modern teknolojiyle insanoğluna sunulan bir hizmettir. Nükleer teknikler belli birkaç ana temel prensibe dayanırlar ve işte bu özelliklerden dolayı ufak bazı ayrıntılarda yapılan değişikliklere ağır metal endüstrisinden kağıt endüstrisine ve uzay teknolojisinden gıda teknolojisine kadar endüstrinin her koluna kolayca uygulanma olanağı bulmuştur. Bugün özellikle makine elemanlarının aşınması ve radyasyonla ölçüm teknikleri mühendislik işlemlerinde kendisini kanıtlamış birçok teknikten bazılarıdır. Dolayısıyla bu tür tekniklerin detaylı bir şekilde incelenmesi daha faydalı olacaktır. Çok özel uygulamalarda bile basit modifikasyonlar ile çok duyarlı cevaplar alınabilmektedir. Bu çalışmada anlatılan tekniklerin yaklaşık olarak tamamı günümüzde endüstride kullanılmaktadır. Bu çalışma genel olarak iki ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda nükleer endüstri ve çekirdek fiziğinin esasları, ikinci kısımda nükleer tekniklerin başta kağıt, çelik, madencilik, yüzey kaplama, tahribatsız testler, endüstride nükleer ölçümler, jeotermal inceleme olmak üzere endüstrideki uygulamaları geniş olarak incelenmiştir. 2000, 205 sayfa Anahtar Kelimeler : Radyoaktif izleyiciler, Nükleer Teknikler, Radyografi, Aşınma ölçümleri, Radyoizotop
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USE OF RADIOACTIVE MATERIALS IN INDUSTRY Demand of the advancing technology for the nuclear techniques increases rapidly every passing day. Especially in industrial process and quality control, economic, practical and sensitive control and manufacturing systems are pursued and the most suitable ones are preferred. Giving the nuclear reactions and radiations as useful and harmless tool to the use of industry is a service presented to the human beings by the modern technology. Nuclear techniques are based on a few main principles and for that, with some alterations in details, these techniques are applied to various branches of the industry, from space technology to food technology. Today, especially abrasion of mechanical parts and measurement techniques with radiation are some of the examples of validated techniques used in engineering. Therefore, it will be useful to study these techniques in detail. Even in specific applications sensitive responses are obtained with simple modifications. Today, almost all of the techniques addressed in this study are used in industry. This study contains mainly two parts. The first part is the nuclear industry and the basics of nuclear physics. The second part consists of the areas in industry where the nuclear techniques are used, such as, steel, paper, mining, nuclear measurements, geothermal studies, surface covering. 2000, 205 pages