Silis dumanlı betonların mikro yapısının incelenmesi
Micro structural analysis of concrete with silica fume
  1. Tez No: 114537
  2. Yazar: MEHMET CANBAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silis Dumanı, Süperakışkanlaştırıcı, Mikro Yapı, Silica Fume, Superplasticizer, Micro Structure
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Endüstriyel atık olan silis dumanı ve süperakışkanlaştırıcı kullanılarak yüksek dayanımlı, işlenebilir ve dayanıklı betonlar üretmek mümkündür. Silis dumanı ortalama tane çapı çimentonunkinin yaklaşık % 5 'i kadardır. Bu özelliği ile çimento tanelerinin bıraktığı boşlukları doldurarak daha geçirimsiz beton elde edilir. Puzzolanik aktivitesi fazla olması nedeniyle betonun toplam bağlayıcı madde miktarını artırmakta ve 28 günlük basınç dayanımları iki katına çıkarabilmektedir. Antalya Etibank Elektrometalurji İşletmesi'nin ferrosilisyum (FeSi) ve silikoferrokrom (SiFeCr) fırınlarından özel filtreli toz tutucularla elde edilen silis dumanı, süperakışkanlaştırıcı, PKÇ/B 32.5/R ve KÇ 32.5 cinsi iki farklı çimento kullanılarak silis dumanı katkılı ve katkısız betonlar üretildi. Taze beton deneyleri yapıldı. Alman beton numuneleri üzerinde 28 gün sonra sertleşmiş beton deneyleri yapıldı. Yapılan bu deneylerle silis dumanlı betonun mekanik ve fiziksel özellikleri belirlendi. Betonun dayanım ve dayanıklılığını arttırdığı görüldü. Sertleşmiş beton deneylerinden basınç deneyinde numune üzerine yapılan yükleme en büyük değere ulaşıldığı anda durduruldu. Bu numunelerden alınan örnekler mikro yapı incelemeleri için hazırlandı. Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) kullanılarak bu örneklerin mikro yapı fotoğrafları çekildi. Fotoğraflar yardımı ile beton numunelerinde basınç etkisi ile meydana gelen mikro çatlakların oluşumu ve şekli incelendi. EDX ile bu numunelerin içerdiği atomlar ve yoğunlukları belirlendi. X- Işınları Difraktometresi (XRD) kullanılarak bu numunelerdeki çimento ve silis dumanının yaptığı reaksiyonlar sonucunda oluşan bileşikler belirlendi. Silis dumanı katılmasıyla betonda meydana gelen dayanım ve dayanıklılık artışının mikro yapıda meydana getirdiği değişimler incelenmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda mikro yapı fotoğrafları ve kimyasal analizler incelendiğinde; SD betonda mikro düzeyde doluluk sağladığı, CH bağlayarak CSH'ları oluşturması nedeni ile iri agregaların etrafında düzenli bir harç yapısının oluşması, ara yüzeylerde aderansın sağlanması gibi mikro yapıda olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IX SUMMARY It is possible to produce high strength, durable and workable concrete, by adding silica fume and superplasticizer which is called as industrial waste. The average particle size of silica fume is about 5 % of cement particle, therefore by filling porosity among the cement particles, it is possible to produce less permeable concrete. The more puzzolanic activity, the more total binder and 28 days compression strength values reach to twice of concrete without silica fume. The silica fume that was collected by means of special filtration from Antalya Etibank Electrometallurgy Facility's ferrosilicon and ferrochromium production furnaces, superplasticizer, PKÇ/B 32.5/R and KÇ 32.5 type of cements used. With and without silica fume concrete samples produced. Fresh concrete tests, and after 28 days hardened concrete tests were done. In the tests concrete with and without silica fume, the mechanical and physical properties of concrete were observed. The concrete with silica fume, it is observed that the strength and durability increased compared with no addition done concrete sample. In one of the hardened concrete tests of compression test, the loading stopped when reached to maximum load, the samples exposed to compression test were prepared for micro structure analysis. By using Scanning Electron Microscope (SEM) the micrographs were taken, with these micrographs, the type and origin of micro cracks due to compression were observed, with Energy Dispersive X-ray (EDX) the atoms and density of atoms of the samples were recorded. By using X-ray Diffraction (XRD) the compounds occurred by the reaction of silica fume and cement. The properties seemed increased with silica fume addition and the difference in the micro structure occurred by addition of silica fume were observed. As a result of studies, investigated micrographs and chemical analysis, silica fume; determines compactness micro-level in concrete, occurs a regular mortar structure around the coarse aggregate because silica fume reaction with CH and occurs CSH, and produces positive effect in micro structure in addition to determine adherence of interfacial zone.